От х:

Днес в x:

Киев прекрати официално Великденското примирие

Вицепремиерът на Украйна Виталий Ярема обяви, че Киев прекратява официално Великденското примирие и възобновява активната фаза на антитерористичната операция. В събота украинското правителство заяви, че няма да атакува проруските сепаратисти през Великденския уикенд. Говорителка на Службата за сигурност на Украйна каза, че прекъсването е "свързано с прилагането на Женевското споразумение и Великденските празници".

В неделя сутринта обаче петима души бяха убити в престрелка близо до град Славянск, а Москва разкритикува Киев по повод "провокацията", като обяви, че случаят свидетелства за нежеланието на властите в Киев да разоръжат националистите и екстремистите.

Днес Виталий Ярема, който е натоварен с въпросите на сигурността в правителството, заяви пред репортери в кулоарите на седмичното заседание на кабинета, че операцията още не е започнала.

"Но в близко бъдеще ще бъдат взети съответните мерки и вие ще видите резултатите", добави той.

Ден след визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в Киев, Ярема каза: "Ние получихме подкрепата на Съединените щати, те няма да ни оставят сами с един агресор. Надяваме се, че в случай на руска агресия тази помощ ще бъде по-съществена".

Вчера Байдън разговаря в Киев с и.д президент Олександър Турчинов, премиера Арсений Яценюк и политически лидери. Американският вицепрезидент предупреди, че ако Русия не изтегли войниците си, разположени по границата с Украйна, рискува да потъне в още по-дълбока изолация и да понесе нови санкции.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини