От х:

Днес в x:

Силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба

Доналд Туск. Снимка: Reuters

Независимо от развоя на кризата в Украйна, има една ясна поука: силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба. И Русия не продава ресурсите си евтино - поне не на всички", пише полският премиер Доналд Туск в статия във в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Доминиращият доставчик може да вдига цените и да намалява доставките. Начинът да се поправи това пазарно изкривяване, е прост. Европа трябва да противопостави на монополната позиция на Русия единна европейска структура, която да купува нейния газ. Когато тя бъде налице, Европа трябва да се заеме с по-тежката задача да сложи край на руския газов монопол и да възстанови свободната пазарна конкуренция.

Вярно е, че това ще изисква европейските правителства да заемат единна позиция. Но такива съгласувани действия е имало и преди. Европейският съюз създава банков съюз. 28-те правителства на страните в ЕС купуват заедно уран за ядрените си централи чрез Европейската агенция за атомна енергия Евратом. Същият подход трябва да бъде възприет и към руския газ, пише полският премиер.

Затова аз предлагам енергиен съюз. Той ще върне европейския проект към корените му. Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой сравни днешното енергийно предизвикателство с проблемите отпреди 60 години, които доведоха до създаването на Евройпеските общности за въглищата и стоманата.

Европа трябва да разработи механизъм за общо договаряне на енергийни доставки от Русия. Като начало от двустранните споразумения трябва да отпаднат всякакви тайни клаузи, изкривяващи пазара, и в крайна сметка Европейската комисия да се включи във всички нови преговори. ЕС трябва да изгради енергийна инфраструктура. Днес поне 10 европейски страни зависят от един единствен доставчик - Газпром, за над половината си потребление. А някои са напълно зависими от контролирания от държавата руски газов гигант. В страните, където сигурността на доставките е най-слаба, складовият капацитет и газовите връзки трябва да бъдат изградени с помощта на ЕС при най-високо равнище на съфинансиране от Брюксел - 75 на сто.

Европа трябва да използва изцяло наличните изкопаеми горива, включително въглища и шистов газ. Трябва да се обърнем и към партньорите си извън Европа, като САЩ и Австралия. Глобалният газов пазар възникна неотдавна. В годините на Европейските общности на въглищата и стоманата газ не можеше да се пренася с кораби. Но днес, благодарение на технологичния напредък, имаме необходимите инструменти да създадем единен европейски пазар.

Независимо дали става дума за въглища, стомана, уран, кредити или газ, основната идея на ЕС винаги е била Европа да е единна, да се засилва нашата сигурност и да се установяват справедливи правила, ако липсват на свободиня пазар. Енергийният съюз също трябва да се основава на солидарността и общите
икономически интереси.

През 2005 г. Европейският съюз и осем от източните му съседни създадоха Енергийна общност, за да се разшири европейският газов пазар на изток. Трябва да продължим по този път, за да укрепим енергийната сигурност не само на ЕС, но и на Европа като цяло. Полша е на предната линия при взимане на такива решения.

Нашата страна първа покани Европейската комисия да вземе участие в газовите преговори с Русия. През последните седем години Полша инвестира над 2 милиарда долара за увеличаване на капацитета за складиране на газ, за изграждане на газов терминал, за свързване на газовата мрежа с тази на Германия и Чехия и за инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Европейският съюз бе основан на простия принцип на общ контрол и общо участие в производството на стомана и добива на въглища. Време е да се сплоти общността и в сферата на енергетиката. Сега, когато технологиите го позволяват, а отдавнашните предизвикателства го налагат, едва ли можем да си позволим да не го направим, пише в заключение Доналд Туск в статията във "Файненшъл таймс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини