От х:

Днес в x:

Хасково се изсипа в храмовете да се докосне до Благодатния огън

Стотици, предимно млади хора се стекоха пред "Св. Архангел Михаил"

Огромно множество хасковлии препълниха градските православни храмове във Великденската нощ, за да споделят чудото на Божия син. Днес е Великден, денят, в който празнуваме възкръсването на Исус Христос. За православните християни това е най-големият празник, наричан още Празник на всички празници. Хиляди съграждани обикаляха около църквите, а после отнесоха в домовете си свещи запалени от Благодатният огън. От хиляди години той слиза по неведоми пътища от небето до последователите на вярата. Счита се, че докосването до него е контакт с божествената същност на Спасителя. Сред най-нетърпеливите да запалят свещите си бяха младите хора, които масово пренебрегнаха спокойния сън или приятелските занимания, за да почувстват поне днес, тайнството на вярата. Масово се стекоха и семейства включително с невръстните си деца. Стълпотворението пред храмовете „Успение Богородично” и „Св. Архангел Михаил” започна да се разпръсква едва към 1.30 след полунощ. Горе-долу тогава се отблокираха и услугите на мобилните оператори задръстени от SMS-и и телефонни обаждания с празничното „Христос Воскресе”.

Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е открита от жените мироносици, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

За православните християни Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън.И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи огънят е просто небесно чудо.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин.Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка.

Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.

След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени. По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва.От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички палят свещите си от тях и тогава се поздравят с "Христос Воскресе"! Митрополит Николай донесе благодатния огън за българските православни християни. Той бе в светия град Йерусалим при чудотворното слизане на огъня от Гроба Господен като представител на Българската патриаршия.

Екипът на Haskovo.net поздравява всички християни с най-светлия им празник. Бъдете живи и здрави!

Г.Христов

Мнозина придружиха свещениците Златко и Николай в шествието с благодатния огън
В най-големия храм "Успение Богородично" той дойде от ръцете на отец Антоний
И тук младите преобладаваха
Паленето на свещите
В религиозния екстаз се включиха хора от всички възрасти

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини