От х:

Днес в x:

Димитровградчанин стана подгласник на Краля на Европа

БМВ-то на вицешампиона Иван Демирев

Димитровградчанинът Иван Демирев стана вицешампион на европейски шампионат по дриф в Будапеща, Унгария. Той се състезава с БМВ Е30, модифициран клас. Това подсказва, че няма ограничения нито за мощност на двигателя, килограми, гуми и други части по колата. С каквито възможности разполага пилотът, така може да си подобри автомобила, обясняват спецове. БМВ-то на Иван е оборудвано с гуми „Federal”. Автомобилът е добре подготвен, на професионално европейско ниво, отговаря на всички изисквания относно сигурността. Има доста голяма мощност, добър баланс и разпределение на тежестта. Мощността е 580 к. с., моторът е изместен назад с 20 см, окачването е „HYZ”, има добро запалване.

Екипът пътува с няколко механици, които се грижат за поддръжката на автомобила.  

Надпреварата носи името King and Queen of Europe street legal – крал и кралица на Европа. Това са два шампионата едновременно - за мъже и за жени. Българско участие имаше само в състезанието за мъже. Тo се състоя на известната писта „Tokyo airport“. Летището е пригодено за драфт и за дрифтове. За успеха си Иван е получил купа и парична награда. Тя е достатъчна, за да се почерпим вечерта, шеговито каза той.

В двудневния тур неговият син Дейвид пък се класира на четвърто място. Интересното в случая е, че на полуфинала той се е съревновавал с баща си. Разбираемо таткото го е надминал, тъй като професионално се занимава от 3 г. и има повече опит. За гонката обаче се наложило синът да използва автомобила на техен колега и приятел – хасковлията Иван Минев, също БВМ Е30. За 18-годишният състезател това е първи европейски шампионат, а първото му участие е било през миналата година в Хасково, когато също е заел четвърта позиция.

В гонките участвали 16 състезатели от България, Румъния, Австрия, Ирландия, Полша и Унгария.

В първия ден от шампионата са тренировки и квалификации, а на втория – финалите. Пилотите получават точки за пушек, атракция за публиката и други детайли. После започва директна елиминация.

Хасковлията Иван Минев отпаднал преди финалите. Победител е софиянецът Александър Язов. Според подгласника му Иван Демирев малко не му е достигнало за победа. Той сподели, че това се дължи на гаф от негова страна, тъй като е изпреварил опонента си, а това по правилник е забранено. „Направих го доста атрактивно. Не е фатално дали сме първи или втори, така или иначе сме на стълбичката“, добави Иван Демирев.

Междувременно димитровградчанинът се подготвя за друго състезание в Австрия, което ще се проведе от 2 до 4 май.

Като всички моторни спортове, дрифтът е доста скъпо удоволствие и не се подпомага. Затова Демирев намеква, че са отворени за всякакъв вид реклама и преговори със спонсори.

Анета Кутелова

Иван Демирев (вляво) и сънът му Дейвид (вдясно)

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини