От х:

Днес в x:

Хасково остана християнски: 4 поколения се преклониха пред Спасителя

Внуци и правнуци целунаха кръста, на който преди 2000 години Христос изкупи греховете на човечеството

Невиждано стълпотворение на хора в храмовете запази вярата, че Хасково остава християнски град, коментираха хасковлии дошли да почетат жертвата на Спасителя на днешния Разпети Петък. На този ден преди повече от 2000 години Синът Божий е разпънат на кръста за да изкупи греховете на човечеството. Символ на преклонението пред саможертвата е минаването под светата плащеница, в която бил загърнат Исус по пътя си към Голгота.

Макар и стриктно почитан сред вярващите, ритуалът не е особено популярен, отчасти заради насажданият с десетилетия атеизъм. Последиците му се чувстват, дори след реабилитацията на религията преди 25 години, като в този период вярата обикновено се афишираше на самия Великден или на конкретните дати на другите християнски празници. Приятно изненаданите днес обаче търсеха обясеннието, не в комунистическото минало, а в пълзящото безверие на сегашното „блудно общество”. Затова разглеждаха препълнилите храмовете хора, като ренесанс на вярата. Която тази година привлече дори правнуците на хасковлии. 3-годишната Елица тормозеше с въпроси 88-годишният си прадядо Гочо който след кратък опит да я въведе в претъпкания „Архангел Михаил” я изведе на безопасно място отвън. Което не го спаси от многобройните защо-та на малката, останала с ярки впечатления от раздаващия се в службата свещеник. В двора имаше и други от третата възраст, заети в бавене на първата, която бе дори и в бебешки колички.

Без изключение всички 4 храма в града бяха претъпкани до край, като поради размерите си най-много богомолци имаше в „Успение Богородично”. Любопитното бе, че в храмовете бяха забелязани и мюсюлмани, при това различни от мургавите си единоверци от „Република”. Наистина, те не изпълниха християнските ритуали, но с поведението си отдадоха почит на най-големия христински празник. В мюсюлманството Исус е признат като един от 5-те велики пророци, наред с Ной, Аврам, Мойсей и Мохамед. Подобно на християните и мюсюлманите го считат за Месия, който ще се завърне във Второто пришествие за да убие Антихриста/ад-Даджал/.

Г.Христов

Най-малките християни бяха съществен процент от посетилите храмовете на Разпети Петък

Отец Антоний и Отец Митко понесоха светата плащеница

По стара традиция, богомолците минаха под нея
Храмовете бяха претъпкани от християни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини