От х:

Днес в x:

Хасковлии луднаха по френски козунаци

Майсторът сладкар Петя Новакова показва готовите френски козунаци - брьош

Дни преди Великден хасковлии луднаха по френски козунаци и сладки, наподобяващи българските курабии. Вкусотиите се приготвят в единствената френска пекарна в Хасково. Френският козунак, наричан брьош, е създаден още в средновековието, когато французите постели, разказа една от собственичките - Таня Николова. Той се прави с брашно, яйца, мая, масло, прясно мляко и малко захар. Не е толкова сладък като българския, тъй като на 500 г козунак, се слагат 50 грама захар. Не става на конци като българския, обясни още Николова. Той може да е кръгъл, под формата на човече, плетен или по друг начин. Дори технологията на приготвяне е различна. Тестото идва дълбоко замразено от Франция. Изваждайки го от фризера тук, се оставя да ферментира на хладно. Градусите не трябва да надвишават 25, а влажността да е около 5 процента. Пече се на около 170 градуса.

Във Франция брьошът се консумира целогодишно, но главно го ядат по Коледа, когато го наричат кок, и по-малко по Великден. Цената на 500-грамов френски козунак в Хасково е 6,80, а по-малкият, от 250 г, се продава за 5 лв.

Той е по-скъп от българския, защото се приготвя с натурални продукти, обясниха още от френската пекарна. Въпреки това имаме много поръчки за брьош, включително от Пловдив и София, а за свободна продажба остават единични бройки, каза още Таня Николова.

По традиция на Възкресение французите консумират много шоколад. В неделя сутринта родителите крият шоколадови яйца в двора на къщата, а децата трябва да ги търсят. Освен това собствениците на френската пекарна в Хасково са експериментирали с натурални сладки, които наподобяват българските курабийки. Те се приготвят на място, при това с масло. Както в България, така и във Франция има поговорка „С масло и пирони да свариш, пак ще станат вкусни“, разказа още Николова, която 20 г. е живяла във Франция. Много от хората казват: „Ако не можете да си го купите, по-добре си го направете“, сподели още собственичката.

Тайната на хубавия козунак е в използването на качествено масло и натурални продукти, каза за финал Николова.

Анета Кутелова

Таня Николова огледжа готовия продукт

Дегустацията от клиентите е важна
Приготвяне на тестото за сладки
Разточване
Готовите сладки
Теодора Василева пък си избра мъфин с троен шоколад
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини