От х:

Днес в x:

Баби учат деца да боядисват яйца

Възрастни жени от Центъра за стари хора обучаваха днес децата от дневен център „Марина“ в екологично боядисване на яйца. Във времената преди боите за такива се използвали пигментацията от различни зеленчуци, най-често лук. Вместо апликации от салфетки и шаблони, използвани във вносни техники като „декупаж“, по бабешко време в употреба влизали истински цветчета и листенца. В ролята на помощни средства пък били чорапи, памуци и носни кърпички. С такт и внимание възрастните жени показваха търпеливо на дечицата начините да превърнат едно яйце в произведение на изкуството. После по стар обичай изрисуваха кръстния знак върху челата на децата - за здраве, късмет и берекет.

Най-впечатляващото бе, че само за 15-тина минути, гостуващата леля Данче успя да обясни повече за християнството и ритуала на Великден, отколкото дузина попски служби в която и да е църква. С човешки слова тя разказа за Спасителя Исус Христос, какво е направил за хората и защо на днешния ден е почитан специално. Въпреки че вниманието не е от най-силните страни за децата от Марина, те я слушаха в захлас. А някои май за пръв път чуха името на Исус и си го повтаряха неколкократно за да го запомнят.

В дом „Марина“ има близо 50 деца и възрастни с ментални и физически увреждания. Преди всеки празник ръководството организира развлекателни програми за децата, в които чести гости са възрастните от Кенана или от дневния център на „Георги Кирков“. За празненствата се отзовават много дарители, които носят неща от първа необходимост за малчуганите.

Г. Христов

Деца показват украсените яйца
Баба Данче разказа на децата за Исус и защо го почитаме
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини