От х:

Днес в x:

Предлагат проф. д-р Ексапет Караханян за почетен гражданин на Хасково

Известният педиатър и ендокринолог проф. д-р Ексапет Караханян-Джамбазова да бъде удостоена със званието „почетен гражданин на Хасково“ предлага в докладна записка до ОбС кметът Георги Иванов.

Проф. Караханян е посветила целия си съзнателен живот на педиатрията, вече 57 години продължава да работи в родното Хасково, дава всичко от себе си за своите малки пациенти, така както е лекувала и техните родители, пише в мотивите към докладната.

Ексапет Караханян е родена през 1932 година в Хасково. Завършва медицина и се връща в родния си град, където започва кариерата си в медицината – от участъков лекар до катедрата по педиатрия във ВМИ Пловдив, където поставя основите на детската ендокринология. Дълги години е била председател на Комисията по народно здраве към Окръжен народен съвет. Научната й дейност включва над 190 публикации във водещи медицински издания. Проф. Караханян е специализирала в Германия Англия, Дания, Швеция

Редовен член на Академичния съвет на Медицинския университет в Пловдив, три мандата е била избирана за член на Републиканския научен съвет по майчинство. Председател на републиканската изпитна комисия по „Детски болести“. Носител е на високи държавни отличия.

Предложението на градоначалника ще бъде гласувано на сесията на ОбС Хасково на 25 април. В дневния ред на заседанието е включена още една точка за удостояване със званието „почетен гражданин на Хасково“. То е за Георги Сапунаров, патрон на местното тракийско дружество, във връзка със 100-годишнината от рождението му. Вносител на предложението е Димитър Шалапатов.

Председателят на ОбС Иван Иванов пък внася за разглеждане Правилник за почетните отличия и звания, реда за удостояване и тяхното връчване. Той предвижда две отличия - „почетен знак“ и „почетен гражданин“, а връчването им да става на тържествена сесия.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини