От х:

Днес в x:

Хасковската болница посяга на димитровградската

Д-р Матей Матеев

Лекарят от хасковското спешно отделение д-р Матей Матеев е един от двамата допуснати кандидати в конкурса за шеф на общинската болница в Димитровград. Той ще се състезава за поста с настоящия управител д-р Здравко Наков. На 15-ти май двамата ще защитават стратегиите си пред нарочна комисия, назначена от димитровградския Общински съвет. Принципал на лечебното заведение е община Димитровград.

Това е 4-ят пореден конкурс за шеф на закъсалата болница в бригадирския град. Заради дългове положението там е толкова неспасяемо, че лекарите масово напускат, а мнозина, спрягани за управители, отказаха да се кандидатират. Стигна се дотам, че изнервеният кмет Иво Димов заяви, че ще покани шефа на хасковската МБАЛ д-р Близнаков да спасява димитровградската болница. От областното лечебно заведение учтиво отговориха, че са готови да помогнат с ноу-хау. Оказа се, и със свои специалисти. При това от тежката артилерия.

Д-р Матей Матеев има сериозен управленски опит. Бил е дългогодишен заместник директор на областната болница в родния Видин. След това е бил управител и на частна клиника. Заради любовта прекосява България надлъж и се озовава в Хасково, следвайки съпругата си. В момента работи като ординатор в хасковското Спешно отделение, като е един от най-квалифицираните му кадри. Има специалности Анестезиология и реанимация и АГ. Започва работа в Хасково почти по същото време, когато от София идва екипът на д-р Близнаков и д-р Митрев. В основата е на реанимирането на хасковското Спешно, което през 2010-та бе пред закриване, а сега е най-добре работещото звено в областната болница с 38 хиляди преминали пациенти за година.

На въпроса „Защо си навлича беля на главата със затъналата в дългове болница“, д-р Матеев отговори, че има опит в подобно „сложно“ положение.Подобно било положението както в родния Видин, така и в най-големите болници като ВМА, която имала 90 млн лева дългове.  Не пожела да разясни акцентите на спасителната си програма за Димитровград, но подчерта, че пътят за излизане от кризата започва с анализ на пазарната ниша, в която може да съществува общинската болница. „При два университетски центъра на 1 час път с кола /Пловдив и Стара Загора/, при Хасково наблизо, трябва да се помисли за алтернатива, която да задържи местните пациенти в Димитровград. Нямат ли такава, ще отидат другаде“, категоричен е д-р Матеев.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини