От х:

Днес в x:

Съдят ученичка за кражба на дневник

Двете прокурорки (вдясно) и класният ръководител с адвоката си

12-класничка от Гимназията по ядрената физика /измислена/ Таня Пеева бе изправена пред Районен съд в Хасково за кражба на дневник и лаптоп. В симулиран процес абитуриентката получи условна присъда от 6 месеца с 3 г. изпитателен срок. Редом с нея застана и съученикът й Делчо Делчев, обвинен в помагачество. Той обаче бе оправдан. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване, заяви председателят на 3-членния съдебен състав Мариела Несторова, която е в 10 клас от Езиковата гимназия в Хасково.

Процесът бе пред публика – ученици от Езиковата. Всички страни по делото бяха от клубовете „Моите права“ и „Гражданско образование“ в гимназията.

В ролята на прокурори застанаха Елена Андонова и Таня Такоманова. Те бяха повдигнали обвинение на двамата подсъдими за кражба на дневник и лаптоп по чл. 195, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс. Според обвинението на 15 януари т. г. Таня е задигнала дневника от класната стая на гимназията, а Делчо й помагал. Причина за кражбата била, че тя е позакъсала с неизвинените отсъствия и била застрашена от изключване, а баща й отрязал джобните.

Подсъдимите бяха защитавани от адвокатите Марин Маринов и Магдалена Димитрова. Разследващите достигнали до извършителите, след като се добрали до профилите им във фейсбук, където двама водили оживена кореспонденция. Същата вечер Таня споделила, че проблемът с отсъствията е решен и баща й вече може да е спокоен. Делчо я попитал как става това и й казал да издейства същото и за неговите отсъствия. Таня дори публикувала и снимка от 5-та и 6-та страница на дневника.

Класният ръководител на 12 „х“ клас Христо Арабаджиев участва в процеса като граждански ищец. Чрез упълномощения си защитник адвокат Дора Цветкова той бе депозирал граждански иск за претърпени имуществени вреди за кражбата на лаптопа в размер на 982 лв. и 1000 лв. за стреса, тъй като Инспекторатът по образование го погнал с проверки.

След оттегляне за съвещание съдия Мариела Несторова произнесе своето решение. Малко преди това гимназистката стана председател на Окръжен съд за един ден. 10-класничката седна на стола на истинския ръководител Миглена Тянкова. Тя дори разпредели и едно от новопостъпилите днес дела. Мариела бе категорична, че ще кандидатства право.

Инициативата със симулирания процес бе по повод днешния Ден на Конституцията, юриста и съдебните служители. За подготвяне на сценария спомогнали съдията Пламен Георгиев и прокурора Румен Сираков. Всички участници в процеса получиха грамоти. Грамота получи и директорът на Езиковата Пенка Делиева за активното участие на гимназията и за успешното симулиране на делото.

 

Анета Кутелова

Интервю за Деня на юриста с известния адвокат Димо Стоянов четете по-долу.

Страните по симулираното делото

Импровизираният съдебен състав
Председателят на окръжен съд Миглена Тянкова
Мариела Несторова седна на стола на Миглена Тянкова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини