От х:

Днес в x:

Богородицата от "Дохиар" най-бързо чува молитвите

За всички, които ме призовават, ще бъда Ходатайка, проговорила Божията майка

 Чудесата се случват, ако е силна вярата ти в Господ. Така накратко един атонски монах ми обясни силата на чудотворните икони. Животът на много хора се е променил, след като това, за което са се молели, се е изпълнило. "Когато човек се моли от все сърце, Господ или съответният светец чуват тази молитва. Важно е вътрешното състояние", каза ми веднъж отец Висарион от Зографския манастир. "Стига обаче молитвата да е за добро на хората и на самия човек, който се моли", добави монахът.

"Иконата, която чува най-бързо молитвата на вярващите, е "Скоропослушница" в манастира "Дохиар". Тя ги изпълнява незабавно. Истина е", ми каза български поклонник, който пожела да не споменавам името му. "Молитвата обаче трябва да е богоугодна. Никой няма да те чуе, ако искаш да удариш шестица от тотото например", уточни пък отец Макарий.
"Скоропослушница" е била нарисувана през X в. в нишата над входа на манастирската трапезария. Тя е и най-известната икона в "Дохиар", който в йерархията на атонските манастири се намира на десето място. Светата обител е основана същия век от ключаря на манастира Великата лавра, откъдето идва и името му ("дохиар" на гръцки означава "ключар").

Пред иконата на Божията майка "Скоропослушница" се молим най-вече за духовно прозрение, когато човек е объркан и не знае как да постъпи и когато е нужна бърза помощ в нейните молитви към сина й. Към "Скоропослушница се прибягва с молба за изцеление на недъзи, както душевни, така и физически. Молитва към нея се отправя и при екстремни обстоятелства, когато човек попада във внезапна беда и му е нужна бърза и действена помощ на Майката Застъпница в Нейната молитва към Сина.

Известно е, че молитвата пред иконата на Божията майка "Скоропослушница" дава бързо изцеление, спасява в случаите, когато помощта свише е необходима незабавно. В миналото пред нея се молели по време на корабокрушения, на стихии при престъпни намерения, при вземане в плен, навсякъде, където всичко може да се развие по необратим начин, но човек не може да го предотврати. При искрена и сърдечна молитва помощта винаги идва. Пред нейния свят образ се произнася и молитва за деца, и за помощ при раждане на здраво дете.

За първи път иконата проявила своята благодатна сила през 1664 г. Тогава манастирски трапезар бил монахът Нил. Всяка вечер той минавал покрай нея със запалена борина. Веднъж чул от иконата глас: "Занапред не минавай оттук със запалена борина и не опушвай Моя образ!". Нил се стреснал, но после решил, че това са думи на някой от братята и не им обърнал внимание и все така продължавал да минава покрай иконата със запалена борина.

Скоро обаче отново чул глас: "Монахо, недостоен за това звание! Докога тъй безсъвестно и безсрамно ще опушваш Моя образ?". След тези думи трапезарят изведнъж ослепял. На сутринта братята го намерили да лежи в несвяст пред иконата. Когато дошъл на себе си, Нил със сълзи разказал за станалото, изповядвайки своя грях. Монасите се поклонили на светата икона, запалили пред нея неугасващо кандило, а на новоизбрания трапезар заръчали всяка вечер да кади тамян пред светия образ. Нил с дълбоко покаяние молел Божията майка за прошка, твърдо решен да не си отива оттам, докато не получи изцеление. И Всемилостивата Ходатайка на грешните скоро му простила. Един ден, когато плачел пред иконата, чул отново тих глас: "Нил, твоята молитва е приета. Прощавам ти и ти връщам зрението. Кажи на братята от манастира, че Аз съм тяхна Закрилница и Защитница. Нека те и всички православни християни прибягват към мен и аз никого не ще оставя без помощ. За всички, които ме призовават, ще бъда Ходатайка и по молитвите ми Моят Син ще изпълнява техните прошения. А тази икона ще се нарича "Скоропослушница", защото аз скоро ще чувам всички, които се молят пред нея, и ще им явявам Своята милост".

Нил прогледнал, а мълвата за чудото бързо се разнесла из целия Атон. От този ден иконата направила множество чудеса.

През 1873 г. светата икона е облечена с изящен сребърно позлатен обков, изработен в Москва от благотворители. Същата година руски младеж, страдащ от епилепсия, получил изцеление пред нея. Твърди се, че през ноември 1887 г. вдовицата Анастася Фролова се излекувала от лудост пред московското копие на иконата "Скоропослушница". 2 г. по-късно от същия проблем получила изцеление и Марфа Палкина. През 1938 г. манастирът "Дохиар" подарил на Руската духовна мисия в Ерусалим копие на чудотворната икона, което също се прославило с множество чудесни изцеления.

МОЛИТВА

Пресвята Дево, Майко на Всевишния Бог, Скоропослушна Застъпнице за всички, които с вяра прибягват към Тебе! Милостиво погледни от висотата на Своето небесно величие към мен, непотребния, който усърдно се моли пред Твоята икона. Скоро чуй смирената молитва, която аз, грешният, възнасям към Тебе, и я принеси на Твоя Син, умолявай Го да озари помрачената ми душа със светлината на Своята Божествена благодат и да очисти моя ум от суетните помисли, да успокои страдащото ми сърце и да изцели неговите рани, да ме вразуми за добри дела и да ме укрепи да Му служа със страх, да ми прости всички злини,които съм извършил, да ме избави от вечните мъки и да не ме лиши от Своето Небесно царство.

О, Преблагословена Богородице, Ти си благоволила да наречеш Своя образ "Скоропослушница" и си заповядала всички да прибягват към Теб с вяра. Не ме оставяй в моята скръб и не допускай да погина в бездната на моите-грехове.
В Теб, след Бога, е цялото ми упование и надежда за спасение и на Твоя покров и застъпничество предавам себе си во веки. Амин!

Преблага моя Царице, надеждо моя Богородице, Закрилнице на сираците и Застъпнице на странниците, Радост на скърбящите и Покровителка на притесняваните! Ти виждаш моята беда, Ти виждаш моята скръб. Помогни ми, понеже съм немощен; упъти ме, понеже съм странник. Ти знаеш моята неволя - избави ме, както Ти искаш. Защото нямам друга Помощница, ни Застъпница, ни блага Утешителка, освен Тебе, о, Божия Майко. Запази ме и ме покрий во веки веков. Амин!
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини