От х:

Днес в x:

Школски директор уволнен дисциплинарно заради мъртви души

Училището във Войводово остана без директор

Директорът на ОУ „Христо Ботев“ в село Войводово Минка Челебиева е уволнена дисциплинарно заради наличието на „мъртви души“ в училището, потвърдиха от Регионалния образователен инспекторат. Заповедта за уволнението е връчена на 8 април, като резултат от многомесечна проверка на документацията на средищното училище. Инспекцията установила, че от списъчен състав 85 деца, 12 не посещават учебните занятия и няма смислено обяснение къде са. По нататъшното разследване на РИО установило, че част от децата са в чужбина, но въпреки това са получавали срочни и текущи оценки, дори преминавали от клас в клас. Някои ученици наистина са били отписвани от учебното заведение, но след декември, когато училището вече е усвоило делегирания бюджет за тях. По единен разходен стандарт/ЕРС/ за всяко дете се полага държавна издръжка, която за Хасковско е малко над 1300 лв. годишно.

Проверката е констатирала и редица други нередности, но отсъствието на шефката на РИО Мариела Златева попречи те да бъдат прецизирани. От инспектората само уточниха, че първите сигнали за „мъртви души“ са били получавани още преди 3 години, но няма данни за извършвана проверка по тях.

Сегашната инспекция се проточила заради неколкократното излизане на директорката в отпуска и болнични. По неофициална информация, на исканите обяснения Минка Челебиева отговорила, че била заблудена за отсъстващите от учителките си. Самата Челебиева обаче е преподавател в училището си със 72 часа по математика.

Госпожа Челебиева не бе открита за коментар. Посоченият мобилен телефон вече не й принадлежеше, а изпратеният имейл й остана без отговор. Haskovo.net изразява готовност да и предостави право на отговор, при желание от нейна страна.

До провеждане на конкурс, временен директор на ОУ „Христо Ботев“ във Войводово ще е Иванка Петева, която доскоро замествала титуляр в хасковско училище.

Г.Христов

Минка Челебиева, сн. Фейсбук
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини