От х:

Днес в x:

ООН се усъмни, че в Украйна и в Крим манипулират и нарушват човешки права

Етническите руснаци в Източна Украйна пускат фалшива информация, че са атакувани, за да оправдаят руска намеса. Това се отбелязва в доклад на Комисията по човешки права към ООН, предаде ITV.

Според Комисията поддръжници на Русия в Крим са използвали мерки за систематична дезинформация и преувеличаване, за да се създаде среда на страх и несигурност. Въпреки че е имало атаки срещу етнически руснаци, отбелязва комисията, те са нито систематични, нито мащабни.

Документът е изготвен от помощник-секретаря по човешките права Иван Симонович.

В доклада се обръща внимание и на украинското правителство. ООН призовава да се предприемат незабавни стъпки за осигуряване на върховенство на закона в Украйна и намаляване на напрежението.

Украйна трябва да създаде механизъм, който да включва малцинствата във вземането на решения на всички правителствени нива, подчертава ООН.

Сред отправените към правителството на Украйна препоръки са: Отчет на всички нарушения на човешките права, извършени по време на безредиците; Равноправно участие в обществения и политически живот на страната; предотвратяване на медийната манипулация; борба с нетолерантността и екстремизма и прилагане на мерки за ефективно намаляване на корупцията.

В доклада са представени и препоръки към властите в Крим: активно разрешаване на случаите на изчезнали хора, гарантиране на достъп до места, използвани за задържане; предприемане на всички мерки за защита правата на хората, включително гражданството; разследване на данни за реч на омраза и медийни манипулации; защита правата на всички малцинства и местни жители.

Вчера беше съобщено, че изводът от доклада на Симонович е, че „допитването от 16 март е проведено в условия на множество съмнения за нарушения на човешките права", а „намесата на Русия е била решаваща при изхода от него".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини