От х:

Днес в x:

Армия просяци щурмува Хасково за Великден

Армията от просяци тепърва ще се увеличава за празниците

Истинска армия от просяци се мобилизира за щурм на Хасково за Великден в края на тази седмица. Градът постепенно се напълни с просещи братя и сестри, главно от съседните села. Засега те се групират на възлови точки като автогара, хипермаркети и централна градска част. За празниците обаче налазват храмовете като мухи на мед. Всеки богомолец минава през поне три кордона от просещи, като първи са сакатите, после са жените с деца, а накрая малчугани, които искат само бонбонче. Умилени, хората им дават по някой лев.

Освен досадни, просяците пред църквите далеч не са безобидни, предупреждават опарени. Според тях има безспорна връзка между просията и джебчийството. „Миналата година ми свиха портмонето в църквата. Случайно или не, малко преди това дадох два лева на монети на просякиня отвън. Още тогава ми направи впечатление, че не се интересува точно колко й давам, а ме гледаше в портфейла и чантата“, разказва ужилена хасковлийка, загубила 40 лв. и документи за самоличност навръх Великден миналата година. Не пожела да бъде снимана, искала само да предупреди хората. Според нея в претъпканите църкви хората са в капан, ако предварително са набелязани. „Вътре човек не може да мръдне, дори да усети, че му ровят в чантата“. Самата тя не усетила.

Повечето хасковлии не правят тази връзка, но си признават, че е достатъчно просията да им вгорчи празника, особено ако почнат да ги кълнат при отказ да дадат подаяние.

В града постоянно оперират около 16-17 просяци, като най-известна е жена от Долно Големанци, която вършее с 8-те си деца. Има няколко активни от село Нова Надежда, както и от Узунджово. С тях постоянно се занимава общинска полиция, понеже наредбата за обществения ред в Хасково забранява просията. Въпреки полицията, просяците изглеждат неизтребими. Почти всички от „редовните“ са декорирани с глоби от по 50 лв, но публична тайна е, че събираемостта на санкциите е нула.


Първо, защото просещите нямат нищо на свое име. Второ, повечето заявявали, че нямат лична карта. За което също подлежат на 50 лв. глоба, ако се разбере кой точно е глобяваният. Полицията не може просто да ги арестува, защото просията още не е незаконна. Едва ако се прецени, че лицето представлява с поведението си опасност за останалите, може да бъде задържано и чрез социалните да му се издири истинската самоличност, с презумпцията, че оттам получава помощи.


Редовите ченгета обаче откровено си признават, че не си правят този труд, защото ако се занимават всеки просяк, няма да имат физическата възможност да се занимават със самите престъпници.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини