От х:

Днес в x:

„Полека-лека“ маркировка затапи центъра на Хасково

Инструментите на пътя, операторите на сянка още преди обедната почивка

Маркировка, полагана яваш, яваш /полека-лека/ предзивика безумен трафик в центъра на Хасково, най-вече в района на ТК 21-ви век. Последиците обаче се чувстваха чак до моста на Бизнесцентъра, като в паяжината на трафика се бяха оплели стотици коли. Колоните бяха огласяни от клаксоните на задните коли, а шофьорите на предните красноречиво разперваха ръце, в смисъл, че не могат да прелетят напред. Състоянието броня до броня продължаваше до кръстовището на „България“ с „Освобождение“, където пък изтеглянето миришеше на катастрофа. Особено на десните завои до поликлиниката и до Търговския комплекс. Заради двойно стеснените платна идващите по моста не можеха както обичайно да заобиколят прибързано завиващите вдясно, които сега бяха повече от обикновено заради изнервящото чакане. „Пререждането“ на предимството разминаваше засечките на косъм. Засега.
И докато бавното спасяваше от неприятности шофьорите, то яваш-ът на маркировчиците само ги изнервяше допълнително.

Въпреки че бе 11. 30 часа, работа по платното не се забелязваше, а синьо жълтите-пешеходни пътеки стояха очертани наполовина. Операторите на зарязаните четки и бои смучеха предиобедно кафенце с цигара и видимо не се трогваха от шофьорските главоболия.

Обяснението им бе, че вече сложената боя трябва да изсъхне, преди конусите да затворят другата част от платното, а по прясната маркировка да могат да минават коли без риск да я изтрият. Логичната обосновка не трогваше водачите, които съвсем основателно питаха защо замисълът не бе изпълнен в неделя, когато автомобилите в Хасково са по-малко от тополите в града. „Цъ. Вчера праихме плочките на площада“, невъзмутимо обясни мургав маркировчик, скатан на сянка под високата сграда на търговския комплекс.

Според началника му от Екопрогрес Коста Сарджев обаче, плочките нямат нищо общо. В неделя било невъзможно заради прогнозата за дъжд. Това, че не валяло, по никакъв начин не направило времето по-подходящо. В студено и влажно новата боя не вирее, сиреч не съхне. Затова се започнало от днес. Щяло да продължи и утре, стига метеорологичните условия да са добри. Първи в списъка за нова маркировка е бул. България, после се продължава из целия център, което би трябвало да включва успоредния „Съединение“. Маркировките се опресняват всяка година, въпреки първоначалните уверения на общината, че синьо-жълтите ивици ще са по-издръжливи на ерозията на времето. Лугата и солта, хвърляни през зимата обаче били душмани и за тази боя. Старите маркировки наистина бяха почти изцяло заличени.

Г.Христов

През това време тапата докарваше мигрена на хасковските шофьори, далеч преди маркирания участък
До ТК 21 век бе пълен хаос
Работата вървеше яваш-яваш
Когато въобще вървеше
Двойно стеснените платна реално създаваше опасност от ПТП-та
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини