От х:

Днес в x:

Лютви Местан: Отключете сърцата си за любов

Едно първо, четири втори и три трети места спечелиха кърджалийци на заключителния национален кръг на конкурсите за любителско творчество "Букет" 2013-2014-та година под мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”.
В събота в зала три на националния дворец на културата в София се проведе заключителен концерт на конкурсите „Букет”. То бе открито от лидера на ДПС Лютви Местан и министъра на културата Петър Стоянович. Храмът на българската култура събра министри, депутати, дипломати, членове и симпатизанти на ДПС и талантливи деца от цялата страна. Тук бяха заместник-председателят на ДПС Рушен Риза, народният представител от Кърджали инж. Ердинч Хайрула, областният лидер на ДПС и кмет на община Джебел Бахри Юмер, кметът на Ардино Ресми Мурад.
Програмата включваше сценични изяви и награждаване на класиралите се участници в осем категории, преминали през общинско, областно и национално ниво. Оценяваше ги компетентно жури, сред които проф. Любомир Гъров, проф. Хикмет Мехмедов, популярните певици Есил Дюран и Орхан Мурад. Надпреварата се провежда под патронажа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
Ансамбълът за турски песни и танци „Кърджали” при НЧ „Юмер Лютфи” с танца „Зейбек” грабна приза в категория „Фолклорни танци”. Севда Чауш от ардинското село Гарване, Росица Райчева и Мевлия Сюлейман, и двамата от Момчилград спечелиха второто място в категориите - художествено и музикално творчество и съвременен турски език. Група „Достлар керванъ” от кирковското село Фотиново също се класира на второ място в категорията - художествено и сценично слово. Останалите призьори от областта бяха –група „Зейбеклер” от Момчилград с ръководител Метин Хасан (музикално изкуство), Реджеб Рушен от ардинското село Боровица (фотография) и Атилия Орлинова от Джебел – музикално изкуство. За всички призьори бяха предвидени парични награди и грамота.
„Няма по-силна противоотрова на омразата от любовта. Отключете сърцата си за любов”, с тези думи се обърна лидерът на ДПС Лютви Местан към присъстващите в залата. Той определи участниците в концерта като пратениците на толерантността. По думите му, за първи път на една сцена се представя цялото етническо и културно богатство на България. „Различията са богатство, което трябва да ни радва. Ние сме на Балканите, на един сложен кръстопът, но днес стана ясно, че това не е само географски кръстопът, а кръстопътът на който се срещат различни езици, култури и етноси определени да живеят заедно”, заяви в своето обръщение Лютви Местан. От името на ръководството на Движението той отправи думи на благодарност към всичките 8 000 участници в конкурсите „Букет” в цялата страна. Поднесе специални благодарности към най-малките участници.
Да толерираш някого означава да го търпиш, заяви в обръщението си министърът на културата Петър Стоянович.” Най-скучни на този свят са едноцветните букети. Букетът, колкото е по-шарен, толкова е по-интересен”, каза още Стоянович.
Специален поздравителен адрес до участниците в заключителния национален кръг на конкурсите за любителско творчество "Букет" 2013-2014-та година изпрати министър-председателят Пламен Орешарски.

Гюнер Шюкри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини