От х:

Днес в x:

Новородено бебе умря, родителите му винят лекари (обзор)

Бебе почина в болницата в Стара Загора след тежко раждане в Ямбол.
"На 9 срещу 10 март в 2 ч ми изтекоха водите и отидох в болницата. На другия ден ми сложиха система за предизвикване на раждането. Изродиха ме чак на 11 март в 12 ч, защото преди това трябвало да направят секцио, но вече бе късно", каза майката Тодорка Манчева от Ямбол.

Според нея причината за смъртта на детето са тези 4 часа, през които е оставена сама и раждането се е забавило. Тя е на 30 г. и е очаквала появата на първото си дете в ямболската болница "Св. Пантелеймон".

"Бебето не изплака, както трябва. Първо лекарите ми казаха, че е много добре, а после съпругът ми дойде и ми каза, че въобще не е добре и състоянието му е критично", разказа майката. Според аутопсията детето е починало от масивна аспирация на околоплодна течност.

След раждането събитията се развиват с шеметна скорост, от болницата викат кола от Стара Загора. Лекарят, който идва, казва на родителите, че състоянието на детето е критично и че не е сигурен, че то ще издържи пътуването. Докарано е в неонатологичното отделение на Университетската болница в Стара Загора в много тежко състояние. Два часа по-късно починало. Имало тежко нарушение на дишането и на други органи. С него е пътувал доц. д-р Христо Мумджиев, извикан от ямболските си колеги. Той е републикански консултант по неонатология и началник на отделението в старозагорската болница.

Родителите са подали жалба в прокуратурата. Оттам заявиха, че е образувано разследване срещу неизвестен извършител дали има лекарска грешка.

Директорът на "Св. Пантелеймон" д-р Любомир Маринов е категоричен, че е направено всичко възможно да се спаси новороденото. "Детето се ражда нормално. В неонатологичното отделение изпада в тежко състояние, при което колегите веднага започват да го обдишват. Прави се рентген и на снимката се вижда, че има навлизане на въздух в плеврата, което пречи да се разгърне белият дроб. Веднага се звъни на консултант в болницата в Стара Загора, който препоръчва детето да се интубира и това се прави." Според д-р Маринов няма причина да се търси вина у лекарите.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини