От х:

Днес в x:

Новаторско: Роми ни пазят от кражби по селата

Крадците по селата направо минават през стените. Доброволните патрули трябва да ги спрат


Правителствена програма с име „Сигурност“ е замислена да осигурява заетост на безработните по селата като ги наема да охраняват срещу кражби в светлата част на деня. Идеята е граждански патрули да помагат на полицията в най-ударените от апаши села, като се предвижда наемането на 5000 цивилни. На тях министерството на труда ще им плаща по една минимална работна заплата /340 лв/. Куршумът е за два заека- хем ще нарасне заетостта сред безработните, хем ще е по-сигурно по селата.

Още не е ясно колко и кои ще са доброволците, които ще се наемат в Хасковско, нито кога трябва да стартира самата програма, уклончиво отговориха от полицията. Оттам обаче са наясно с най-ударените от битова престъпност села. Именно за там според „Сигурност“ ще е необходима цивилна охрана. Класацията по села разкрива интересна картинка.

Лидер на крадените е Узунджово, който през 2013-та г е обиран цели 19 пъти /официално/. На второ място е Нова Надежда с 11 кражби, следвани от Капитан Андреево, Свиленградско, с 8 и Сусам с 5. Ако на някои цифрите му се струват занижени, трябва да знае, че официално има села, които не са помирисвали крадец по цели години. Макар че и там се краде на поразия. Изброените села са или много ромски, или напълно такива. Като Нова Надежда, където българин се среща по грешка, както се шегуват съседите. Точно сред този етнос са най-безработните и според замисъла на програмата, от там трябва да се наберат хора за доброволческите патрули.

Според селските ченгета обаче иначе добре звучащият план е направо безумие. „Те ще охраняват през деня, а кражбите стават по тъмно. Тъкмо ще огледат и набележат целите за през нощта“, иронично обрисува картината патрулиращ полицай, пожелал да остане анонимен по необходимост.

Идеята за доброволчески патрули трябва да допълни масираното навлизане на жандармерията в селата, което започна на 10-ти февруари. Специално за Хасковско униформената охрана е 12-часова и се осъществява в тъмната част на деня - от 16 до 04 часа. Според много ужилени обаче се посяга и през деня по простата причина, че много къщи са необитаеми, а други се навестяват от уикенд на уикенд. Волнонаемните трябва да затворят този прозорец пред крадците.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини