От х:

Днес в x:

Нолев: Пускам луканка с флашка

Тодор Нолев се оплака от бумащината, с която е зариван бизнеса

„Следващият артикул, който ще пусна на пазара, ще е луканка с флашка“, закани се известният хасковски месар Тодор Нолев. „Етикетът не стига да се изпише цялата изисквана от държавата информация“, заяви съвсем сериозно Нолев на днешната среща с контролния орган - Агенцията по безопасност на храните. Именно наредбата за етикетиране е най-честото основание за глоби за производители на храни. Само преди месец например заради етикет бе забранена реализацията на 25-тона макарони на хасковска фирма. „Айде, на големите пакети може да се изпише всичко, но на малките артикули“, запита Нолев и изброи: „Трябва да има информация тая мръвка къде е клана, на кой фермер е добичето, че даже и коя е кравата! Всичко от фермата до масата“, цветисто обясни колбасарят. „При това законодателят ми забранява да изписвам с малки букви. Всичко - адреси и телефони, както и всички видове идентификационни кодове и срокове на годност трябва да е отчетливо. И ако цялата опаковка не стигне за етикета, да се пристъпи към модерните технологии - салам с флашка“ предложи Нолев..

„Ако си мислите че при соца имаше бюрокрация, това нищо не е. Всяка седмица на две жени от счетоводството им купувам по 4 кашона с хартия“, даде пример месарят сред бурното одобрение на колегите му месопреработватели. Според хасковлията, който е в бизнеса от 91-а, с контрола се прекалява, а изискванията се променяли през няколко години. Неговият цех в кв. Болярово например трябвало да изкара цели 4 броя акт 16, за да може да се експлоатира съобразно променящите се изисквания. „Пазарът се самоконтролира. Конкуренцията е голяма и без репресивен апарат като Агенцията“, допълниха производителите. Няма как да пуснат калпава храна, без да си съсипят клиентелата.

Г. Христов

Луканките вече ще вървят с флашки, защото няма да стига мястото за етикета

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Zl
    Zlat
    0 0
    21:37, 23 мар 2017
    Ами като ги тъпчете с толкова боклуци и есевъзможни Е-тс няма да ви стига мястото. Ако слагате само месо, ще пишете една дума. Хахаха...
Последни новини