От х:

Днес в x:

Дойде автоматичната станция, следи 10 параметъра на димитровградския въздух

Герман Германов от Изпълнителната агенция по околна среда ще направи първите замервания на въздуха над града в продължение на 13 дни

Мобилната автоматична станция, която ще замерва въздуха в Димитровград през четирите сезона на годината, пристигна днес в града. Тя е разположена на паркинга за репатрирани автомобили на ул."Вилхем Пик".

Както писахме, станцията е собственост на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ и в продължение на 13 дни всеки сезон ще отчита нивото на стандартните атмосферни замърсители във въздуха над града.

Става дума за 10 показателя- прахови частици, азотен оксид, азотен диоксид, въглероден оксид, сяроводород, амоняк, озон, серен диоксид и метанови и неметанови въглеводороди.

В рамките на общо 52 дни през годината станцията засича и шест метеопараметъра, обясни главният експерт в ИАОС Герман Германов. Това са слънчева радиация, температура, влажност на въздуха, атмосферно налягане, скорост и посока на вятъра.

Резултатите ще бъдат обобщавани на 6 месеца. След това те ще се сравнят с данните от автоматичната измервателна станция "Раковски", намираща се до ПМГ "Иван Вазов". Целта е да се установи дали постоянната станция дава отклонения в замернавията, поясни гл.еколог в Общината Пламен Митков.

Ако се докаже, че автоматичната станция до ПМГ има отклонения, ще се направят постъпки за нейното преместване, допълни Митков. Мястото на мобилната станция пък е предварително определено след заседание на комисия в Министерството на околната среда, поясни  Митков. Това, че се намира близо до бензиностанция не е проблем, коментира още експертът в Общината.

Мобилната измервателна станция е разположена в паркинга за репатрирани автомобили на ул."Вилхем Пик"

Герман Германов с измервателния уред, следящ параметрите
От днес мобилната станция започва работа
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини