От х:

Днес в x:

Израел спасява Хасково от безработица с оферти за 1800 $

Оферти от Израел и Испания спасяват хасковлии от безработицата


Офертите от чужбина са единственото, което спасява хасковлии от убийствената безработица, заради която много съграждани вече емигрираха. Хиляди са по гурбет и добре че е той, споделя Иван Черкезов, един от стотиците хасковлии, които потърсили препитание ...в Израел. Изненадващата дестинация не се оказва толкова изненадваща при справка в хасковското Бюро по труда. Оказва се, че страната на кибуците е основен наемател на български, в частност хасковски труд, през последните години.

„Наемат по стотици на курс, могат да напълнят цял самолет, защото превозват работниците със свой транспорт“, обяснява директорът на хасковското БТ Тянко Кондов. Евреите обаче търсили строго определена професия – строители, както за грубо строителство, така и за довършителни работи. Масово се наемали кофражисти, зидари, фаянсаджии, шпакловчици и всичко свързано с дюлгерстването. Нещо повече, плащали добре.

Доволен съм, плащат два пъти над средната работна заплата за България, но в долари. Парите идват редовно, поемат и квартирите, твърди Черкезов, който категорично не желае да назове цифра / както и да се снима, познавали го много хора – б.а./. Транспортът бил също за сметка на работодателя. Човекът твърди, че може всичко – от външна изолация, до поставянето на теракот, както и всякакъв вид зидарии. Трябва да е вярно, защото единственото предварително изискване на израелци бил изпит, тук в България. Провеждал се в София и се ценял повече от всичките документи.

По данни на Бюрото по труда, предлаганата заплата за строители в Израел е 1800 долара. 250 долара обаче се удържат в специален фонд, като гаранция, че лицето няма да остане да живее в Израел. Там очевидно емигранти-тунеядци не им трябват. В момента, в който договорът изтече и работникът се върне в България, задържаните пари незабавно се превеждат по сметката му.

Като цяло битовите условия са добри, споделят колеги на Иван, а ако са тежки, то е заради природата - сухо и горещо време, с много прах. Имало и некоректни работодатели, но не и тези, предлагащи работа по междудържавните спогодби.

Другата дестинация за спасение от безработицата очаквано е Испания, която този януари тази година нае за пореден път стотици ягодоберачки. При добра работа месечно се спестявало по 650 евро чисто, твърдят гурбетчии. Третата посока е Германия. Но не за бачкатори, а за младежи, практикуващи т.нар. дуална форма на обучение. Мечтата на министър Драгомир Стойнев - учениците хем да учат, хем да работят, функционира от години в Германия, която дори я предлага като програма за чужденци.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини