От х:

Днес в x:

Длъжникът трябва да има повече права, категоричен омбудсманът

Държавата трябва да си е на мястото. Странно е, че антимонополното законодателство се прокарва в парламента по инициатива на отделни народни представители, а не на Министерския съвет, смята омбудсманът.

Националният омбудсман Константин Пенчев подкрепи съществуването на частни съдебни изпълнители, но  посочи, че балансът трябва да отиде в полза на длъжника, защото заради много високите такси, които събират те, се стига до случаи, в които дълг от 900 лева може да нарасне до 6 000.

„Трябва да се въведе някакъв регламент, да има таван на таксите на съдебните изпълнители и по-голяма възможност длъжникът да се защити", категоричен беше Пенчев пред Нова телевизия.

Той даде пример с невъзможността в момента да се обжалват оценките на  имотите, които се продават заради непокрита ипотека. Пенчев се обяви в подкрепа на предложението на депутати банките да бъдат лишени от  привилегията да продават ипотекиран имот, без да се е произнесъл съдът.

Омбудсманът на републиката даде пример с Испания, където е имало подобно  законодателство, но съдът в Люксембург се е произнесъл, че то  противоречи на европейското. Пенчев е на мнение, че подобно на  Кралството и у нас трябва да се въведат промени, които защитават жилището на длъжник, когато то е единствено.

В коментар на промените в отношенията кредитор - длъжник Пенчев каза, че е странно, че антимонополното законодателство се прокарва в парламента по инициатива на отделни народни представители, а не на Министерския съвет, където промените се подготвят от ресорния министър и се съгласуват с останалите министерства.

По думите му така няма да се приемат изменения без нужната експертиза и няма да се стига до икономически непремерени решения.

Пенчев обаче не възприема предупрежденията, че въвеждането на таван за лихвите по потребителските кредити ще доведе до поява на лихвари, които ще изместят фирмите за бързи кредити. Той отбеляза, че лихварството и сега е забранено, а държавата трябва да си е на мястото и да залавя лихварите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини