От х:

Днес в x:

Свиленград затапи болниците в региона с най-модерния скенер

Новият скенер предлага много възможности за пациентите на Свиленград


Общинската болница в Свиленград засрами останалите лечебни заведения в региона, включително и областната в Хасково, след като стана притежател на най-модерния скенер в областта. Той е от марката „Филипс“ и предлага 16-слайдово изображение, безценно за ранна диагностика на един куп заболявания. С негова помощ преди 3 дни се извърши може би първото в общинска болница ангиографско контрастно изследване не периферни кръвоносни съдове, похвали се директорът на МБАЛ д-р Димитър Ермов. Предимството на апарата пред по-старите модели е, че облъчва значително по-малко пациента, а заради високата резолюция дава възможност за ранна и прецизна диагностика на бял дроб, сърце, коремни органи, с възможност за извършване на виртуална колоноскопия, както и измерване на костната плътност при жените. Последното е единствената профилактика срещу социално значимото заболяване остеопороза. За да се усвоят напълно новите възможности на апарата, представителят на Филипс - австриецът Алфред Рамуш, провежда обучение на местните лекари. Чужденецът бе консултант по монтажа и калибрирането на новата техника.

Справка с останалите болници в областта показва, че най-доброто, с което разполагат в сферата на образната диагностика, е апарат Сименс, с две поколения по-стар от най-доброто в сферата на образната диагностика. Изключение прави апаратът на новия лъчетерапевтичен комплекс в Болярово, който е от същата марка, но няма толкова опции като този, уточниха представителите на Филипс. Другата разлика е, че апаратът в Свиленград вече работи.

Освен със скенера, местната болница се сдоби и с още 39 чисто нови апарати, с които бяха оборудвани 5 отделения. Апаратурата е закупена по проект за 4.3 млн. лева, отпуснати по проект към европейската програма „Регионално развитие“. Европейското финансиране всъщност е 3.85 млн, а останалото е съфинансиране от бенефициента - община Свиленград.

С новата техника ще се обслужват не само жителите на Свиленград а и тези от съседните общини - Ивайловград, Любимец и Тополовград, където липсват лечебни заведения. Преди седмица представителите на Ивайловград връчиха награда на д-р Ермов за най-добър социален партньор на местната община.

Г.Христов

Компютърният томограф е най-доброто в момента на пазара
Отделението по образна диагностика има нов дигитален рентген
Днес 5-те обновени отделяния бяха тържествено открити
С най-голяма заслуга са ексдепутата Фани Христова и кметът Георги Манолов/най-вдясно/ обяви управителят на МБАЛ д-р Димитър Ермов
Австриецът Алфред Рамуш/вляво/ обучава местните лекари за работа с апарата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини