От х:

Днес в x:

Булгартабак спаси „удавниците“ в Свиленградско

Лидерът на тютюнопроизводителите Живко Желев дарява торта на представителите на Булгартабак

„Ние бяхме удавниците на България, вие ни спасихте“. С тези прочувствени думи и специално поръчана торта, лидерът на протестиращите тютюнопроизводители в Хасковско Живко Желев посрещна чаканите като манна небесна комисии на Булгартабак. Емисарите на един от големите играчи на тютюневия пазар трябваше да изкупят залежалите 124 тона тютюн и то само в района на Свиленград. Иначе в областта остатъците са към 150 тона. Макар вероятно по партийна заръка, Булгартабак се впусна да изкупува количествата, макар че нямат сключени договори с нито един от местните производители. Холдингът дори предложи щедра цена. „Така като гледам, по тютюна няма поражения, хубав е и затова мисля, че няма проблем да им предложим около 6 лв.“, коментира шефът на изкупната кампания във фирмата Стилиян Кръстев. Предложената тарифа е усреднена за първо, второ и трето качество тютюн, иначе за най-доброто кафяво злато се даваха мечтаните 8.20 лв за кило.

Компанията изпрати 6 комисии в региона, които едновременно изкупуваха в Мустрак, Младиново и Щит. Когато това се разчу, започнаха да прииждат хора от Славяново, Стамболово и Тополовградско, където има залежали по тон, два, три, плюс стопани, увиснали с по няколкостотин килограма, които просто искаха да го предадат на каквато и да е цена, за да не се затрие. Всички останали изкупвачи спрели приемането на стока и тютюнът бе обречен на гниене. А е единственото препитания за цели села.

Специално Мустрак е селото с най-много тютюн на глава от населението. Тук живеят не повече от 150 души, но са засети 2000 декара, от които при добра реколта като миналогодишната, се вадят по 270 тона тютюн. В района не вирее нищо друго освен пшеница, но със слаби добиви и лозя, които обаче са по-скъпи и няма сметка от тях при изкупна цена 25-30 стотинки за кило грозде, обясни кметският наместник на Мустрак Костадин Господинов. „Без тютюна сме на умиране“, поклати глава управникът. „И децата ни, чедо, и те чакат на нас. Нямат работа, макар че са с висше и превиват заедно с нас гръб на тютюна“, допълни баба Нейка Желева. Злата Ковачева пък помагала дори на внуците и въпреки 75-те си лазарника редовно осъмва на лехите. Днешната добра вест зарадва до сълзи бабичките, които спонтанно отидоха до кръчмата да се почерпят с по едно кафе и пуканки. „Ние сме евтини баби, не ни трябва много, да остане за децата“, каза Желяза Георгиева, докато вдигаше наздравица с чай.

Кампанията трябва да приключи до седмица, след още 7 дни хората ще си получат парите, зарекоха се от БТ.

Щастливата развръзка за производителите обаче далеч не решава проблемите в сектора. Макар че вече започна засаждането на тазгодишната реколта, няма сключен нито един договор за изкупуване. Търговците чакали промени в закона. В същото време засетите площи са с няколкостотин декара повече от миналогодишните, което означава още свръхпроизводство и съответно – бъдещ неизкупен тютюн. Ограничените квоти за производство пък гарантират, че сагата с цените ще се повтори и в края на 2014 година.

Г. Христов

Фирмата ударно изкупуваше залежал тютюн
Очаква се до няколко дни да бъдат купени около 150 тона
Което зарадва до сълзи бабите от селото, които седнаха на почерпка с чай
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини