От х:

Днес в x:

С 28.5 млн. лв.: На 8 април започват депото край Гарваново

На 8 април ще е първата копка за изграждането на регионалното депо за отпадъци край хасковското село Гарваново, съобщиха днес на пресконференция в общината. Срокът за строителството е 14 месеца, което означава, че от 2015 година депото трябва да започне работа, обяви шефката на екологията Венета Тенчева. Стойността на проекта е 28 454 919 лв., от които 22 941 хиляди лв. от Европейския фонд за регионално развитие, 4 млн. национално финансиране и 1.47 млн. от трите общини в проекта – Хасково, Димитровград и Минерални бани.

В изпълнение на проекта вече са проведени няколко процедури за възлагане на обществена поръчка. Избран е строител на депото – консорциум от фирми, в който влизат „Екотрадекс груп“, „Гимекспорт“ и „Сити път“.

Проектът предвижда край сега съществуващото сметище край селото да се изградят 3 клетки за депониране на отпадъци, административно-битова сграда, компостираща и сепарираща инсталация, пречиствателна станция. Общата площ на депото е 228 дка, от които 84 дка са заети от сегашното сметище. Всяка от трите клетки има 5-годишен срок за експлоатация, в бъдеще е предвидено изграждането на още 2. Особено внимание е отделено на рециклирането на отпадъците, защото според изискванията на закона до 2020 година те трябва да достигнат 50 процента от общия обем на боклука.

Големи надежди се възлагат на компостираща система, която ще се захранва от събираните в нови контейнери зелени отпадъци. Такива трябва да бъдат доставени във всяка от трите общини в проекта.

Тодор Кръшков

Старото сметище отива в историята догодина
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини