От х:

Днес в x:

Деца от Мост спечелиха национална награда с „Мартенско хорце“

Паното

Деца от основно училище „Христо Смирненски“ от село Мост спечелиха поредната награда за художествените си умения.Тя бе присъдена на пано от текстил „Мартенско хорце”, изработено от Серай Садула, Ахмед Ахмед, Берк Яхяоглу и Серкан Салим от ІІІ клас.

Призът се присъжда от сдружение„Дай, бабо, огънче”гр.Перник и читалище „П.К.Яворов” 1926 г.– с. Мещица; общ. Перник.

Те проведоха VІ национален конкурс “Пижо и Пенда” за мартеница; пано и обемна кукла. Достоверността, художествената стойност и оригиналност бяха критериите за награди. Включиха се и деца-българчета от Испания, Кипър, Македония, Гърция, Канада.

На общоградския празник " Мартуване", участваха децата от ЦДГ " Райна Княгиня " в Перник. Те казваха стихове, пяха песни и танцуваха, точно като в сюжета на паното. Затова организаторите им дариха творбата „Мартенско хорце“, за да обогатят своя пролетен кът.

Това е поредното признание за талантите от Мост.Нетдавна третокласникът от основно училище „Хр.Смирненски“ в село Мост Айберк Фейзула Хаджъхасан спечели първата награда в националната игра „Маймунски усмивки“.“Играта е част международна надпревара“Маймунски приказки“ и в нея участват деца от много страни сред които САЩ,Франция,Англия и др. В нашата страна се организира от издателство „Просвета“. Децата се насърчават да изработят маски. Надписват ги и ги изпращат в издателството. Нашето момче спечели безапелационно.

Георги Кулов

Наградените
Грамотата
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини