От х:

Днес в x:

Абитуриенти подават заявления дистанционно и за родните вузове

Българските абитуриенти вече могат да кандидатстват  в университет в друг град, без да се налага да пътуват дотам. Това става възможно чрез проекта „Световно образование”, в който от тази година участват и български университети. Идеята е абитуриентите да подават документите си за явяване на изпит или за класиране в офисите, които работят по проекта „Световно образование”. Така например, ако един абитуриент живее във Варна и иска да кандидатства в Софийския университет, може да го направи от родния си град, без да бие път до столицата. Таксата за пренасяне на документи варира между 10 и 30 лв. Кандидат-студентите получават и безплатна консултация затова какви срокове гонят и как трябва да попълнят документите си, за да бъде кандидатстването им успешно, обясни ръководителката на проекта „Световно образование” Ирина Христова. В проекта участват университети от цялата страна 

– Софийският университет, УНСС, Техническият университет, Университетът по архитектура, Нов български университет, Американският университет и др. Включени са и вузовете в Пловдив, Велико Търново, Бургас, Варна, Стопанската академия в Свищов и др. Документите се подават в офисите по проекта „Световно образование”, които могат да се намеря в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас, Русе и Благоевград. 

Извън таксата за пренос на документи кандидат-студентите трябва да заплатят разходите за явяване на изпит, обявени от самите университети. В повечето университети  тя е около 30 лв. за явяване на един изпит.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини