От х:

Днес в x:

Кандидат-студентите с изпити 6 в 1

Напрегнат изпитен маратон очаква абитуриентите заради острата конкуренция между университетите, които в надпреварата за привличане на повече студенти вече засичат датите не само на редовните, но и на предварителните приемни изпити. Това показват графиците на тазгодишната кандидатстудентска кампания, обявени от висшите училища. Според тях на една дата различните университети са насрочили шест изпита. Става дума за 13 април, когато абитуриенти ще са изправени пред дилемата в кой ВУЗ да се явят на изпит, в случай че искат да си пробват късмета на няколко места. На тази дата са насрочени изпитите по история в Алма матер, Великотърновския университет и Русенския университет, както и тестът по английски и немски език в УНСС. На тази дата е и изпитът по математика в Минно-геоложкия университет и по биология в Пловдивския университет.Един след друг са и изпитите на редовната сесия, когато на кандидат-студентите ще им се наложи
да кръстосват страната почти денонощно.„За да е по-удобно за младежите, сме насрочили дати за изпити не само в София, но и в другите градове”, коментира ректорът на Техническия университет(ТУ) в София проф. Марин Христов. Първият тест по математика е на 5 април и ще се проведе в столицата, в Пловдив и в Сливен. Следващият предварителен изпит пък е на 12 април, който е в 10 областни града. Две нови специалности разкрива ТУ, съобщи още Христов. Това са „Автомобилно инженерство” и „Информационни технологии в индустрията”. Нова специалност ще има и в Алма матер – „Химия и английски език”.УНСС пък за първа година ще приема студенти с оценки от състезания. Става дума за конкурса „Млад икономист” и конкурса по счетоводство, организирани от самия ВУЗ. Първенците в състезанията вече получиха специални сертификати, които удостоверяват, че им се признава оценка отличен (6) за кандидатстудентски изпит, съобщиха от УНСС.
Подобна практика ще приложат и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Там в събота се проведе състезание по български език и литература, на което се явиха 200 зрелостници. Отличниците ще бъдат приети в специалност във „Филологическия факултет”, в която българският участва като балообразуващ предмет.
Оценяването ще става по точкова система, като резултатите ще бъдат приравнени към шестобалната система. В изпита бяха включени затворени въпроси, както и задачи с отворен отговор. Класирането ще бъде обявено на официална церемония, а кандидат-студентите с най-високи постижения ще бъдат наградени.
За абитуриенти остава и вариантът да кандидатстват с оценка от матура, която се признава от повечето университети в страната. Важна подробност е, че бележката от държавно-зрелостните изпити често носи по-малък коефициент от приемния изпит.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини