От х:

Днес в x:

ГЕРБ: Местан лъже предизборно за парите за фермерите

Председателят на ДПС Лютви Местан обяви прилагането на двете доброволни схеми за подпомагане на земеделски производители – преразпределителното плащане и схемата за подкрепа на малките фермери, като заяви: „това се дължи на този премиер, който възложи съвсем ясна задача на министрите си да договорят радикалната стъпка.” Това заявяват от ПГ на ПП ГЕРБ в специална декларация. Твърдението, че това подпомагане е станало възможно благодарение на Орешарски и неговото правителство е откровена ЛЪЖА, декларират от ГЕРБ. Тези схеми станаха възможни, защото такава е политиката на ЕС и благодарение на това, че правителството на ГЕРБ активно участваше в подготовката на тази политика, многократно настояваше и защитаваше позицията за подпомагане на малките фермери. Тази селскостопанска политика е такава благодарение на работата и усилията, положени от кабинета на Бойко Борисов. Още през март 2012 г. България, в лицето на правителството на ГЕРБ и българския евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел, заяви ясно позицията си за такава политика.
Единственaта вярна теза в изявлението на Лютви Местан се съдържа в признанието му, че е допусната фундаментална грешка при договарянето на условията по Общата селскостопанска политика (ОСП). Припомняме, че точно тази политика е договорена по времето на Тройната коалиция, когато в управлението бяха същите тези партии, които управляват и в момента – ДПС и БСП.
Уважаеми управляващи, ще опресним паметта ви с факти, които доказват кога и как са договорени тези схеми за подпомагане на земеделските производители.
Дебатите по новата ОСП за периода 2014 – 2020 г. и в България и в другите страни започват много преди комисар Дачиан Чолош да представи регламентите на 12.10.2011 г. Правителството на ГЕРБ и българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел инициира широк обществен дебат в цялата страна, за да формираме позицията и приоритетите на България по ОСП, заедно с браншовите организация и земеделските производители.
На 29 май 2013 г., когато бе избрано правителството на Пламен Орешарски, процесът на реформа на ОСП бе във финална фаза. След тази дата, за съжаление на ДПС и БСП, бе проведено само едно заседание на Съвета по земеделие – на 24 юни, ден преди финализирането на преговорите с ЕП и ЕК, на която формално бе приета официалната позиция на България.

Вместо да си приписвате несъществуващи заслуги, редно е да признаете, че тази политика е продукт на дългогодишна работа, срещи и дискусии, с които кабинетът Орешарски няма нищо общо. Припомняме ви, че тогава вие не управлявахте и нямате право да си приписвате никакви заслуги по процеса на изготвяне на ОСП.
Г-н Местан обяви прилагането на две доброволни схеми за подпомагане на земеделските производители – преразпределителното плащане и схемата за подкрепа на малките фермери със заключението: „Това не е обещание, нито предизборно, нито каквото и да е. Това просто ще се случи! Дължи се на този премиер!”. Това е категорична предизборна лъжа. Нито Орешарски, нито министрите му са договаряли някакви стъпки.
За преразпределителното плащане Лютви Местан обясни, че чрез него всички малки и средни стопанства, обработващи площ до 300 декара, ще получават 45, вместо 30 лв. пряко плащане на декар и от това нямало да пострадат едрите производители, които ще продължават да получават 30 лв. на декар.“ Преразпределителното плащане е доброволна схема за прилагане по 1-ви стълб на новата ОСП. То е прието от ЕП по предложение на Франция още през 2012 година, като България в лицето на правителството на ГЕРБ е първата страна, която подкрепя това предложение.
Предложените стойности на преразпределителното плащане от 15 лв не са максимално възможните. Тази мярка ще доведе до подкрепа на пазарно ориентираните малки производители, обикновено това са зеленчукопроизводители и плодопроизводители – сектори с приоритетно значение за развитието на балансирано земеделие у нас. ПП ГЕРБ беше първата политическа сила у нас, която излезе с позиция по прилагането на новата ОСП, на 12.10.2013 г. Тази позиция включваше преразпределителното плащане, дори с по-високи ставки, както и схемата за подпомагане на малките фермери. През периода на управлението на ПП ГЕРБ в Комисията по земеделие и гори към Народното събрание няколко пъти беше представена позицията на България по новата ОСП и приета дори от тогавашната опозиция в лицето на БСП и ДПС.
Несполучливи са и опитите на Местан да лансира Схемата за подпомагане на малките фермери като акцент в политиката на правителството „Орешарски“. Само че схемата е предложена от ЕК още през октомври 2011 г, като политиките за подкрепа на малките фермери бяха основни в целия дебат по новата ОСП. През януари 2013 г. са гласувани двете доброволни схеми. На 13 март 2013 г. се гласува позицията по ОСП на ЕП в пленарна зала, а на 25 и 26 юни 2013 г. се финализират преговорите със Съвета и ЕК като окончателния вид на двете схеми са за малките фермери с максимална подкрепа от 1 250 евро, изключване от озеленяване, до 10 % от националния пакет за директни плащания и преразпределително плащане за първите 30 хектара. Очевидно е, че в този период на договаряне България е представена от правителството на ГЕРБ. Това са обстоятелства, лесно проверими от протоколите на Съвета по европейски въпроси към Министерския съвет .
В хода преговорите са направени над 8 800 поправки по четирите регламента в ЕП. Около 200 са поправките, предложени от България и евродепутата от ГЕРБ Мария Габриел, от които близо 70 са включени и приети самостоятелно и в компромисни изменения. Основните поправки на България по директните плащания са свързани с гъвкавостта между стълбовете, изравняване на плащанията между стари и нови членки, увеличен дял на обвързаните с производството плащания, озеленяването, тавана на плащанията, младите и малките фермери и др. От всички изложени дотук факти е очевидно, че правителството на Пламен Орешарски не е участвало в преговорите по новата ОСП и няма нито една заслуга по въпроса. То просто е длъжно да прилага нейните правила.
Председателят на ДПС представи по напълно погрешен начин схемата за подкрепа на малките фермери. Подкрепата не е нито точно 1 250 евро за всеки малък фермер, нито е константна величина, нито е панацея за решаването на проблемите в българското земеделие. Посланието, че всеки със земя до 1- 2 хектара ще получава годишно 1 250 евро е напълно грешно и заблуждаващо.
За да престанат управляващите да заблуждават земеделските производители, ще обясним как може да се прилага доброволната схема за подкрепа на малките фермери. Преди 01.08.2014 г. правителството трябва да заяви в ЕК ще прилага ли схемата за дребни земеделски стопани и с какъв бюджет като % от пакета по СЕПП /максимално възможния е 10%/. Този %, ограниченията в размерите на земеделската площ за дребните фермери, както и подадените заявления по СЕПП и тези за участие в схемата през 2015 г., ще определят и размера на подкрепата за дребните фермери, като тя ще е не по-малко от 500 евро и не повече от 1 250 евро. Схемата ще се прилага от 2015 г. след подаване на заявления от дребните земеделски стопани по СЕПП, с какъвто размер ще участват в схемата, ако я заявят след това, но не по-късно от 15.10.2015 г. Съгласно Регламента в схемата могат да участват стопанства с размер до 6 хектара, а минималния размер е 0,5 хектара.
От изброените основни изисквания става ясно, че не е възможно един стопанин с до 1- 2 хектара да получава безусловно 1 250 евро годишно.

 

ПП ГЕРБ

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини