От х:

Днес в x:

Специалистите: От 14 години профилактиката при учениците е занижена!

Д-р Атанаска Янчева ще извършва очните прегледи на димитровградските ученици през април

От 2000 г. в България очните прегледи при учениците от 1 до 11 клас са преустановени и профилактиката е занижена, това заяви д-р Атанаска Янчева, която има 30-годишен опит като специалист в Очно отделение към МБАЛ "Св.Екатерина" .

Ако родителите имат желание или установят проблем при децата си, те сами се насочват към специалисти и лечение. Прегледи правят и личните лекари, след въвеждане на това ниво на здравеопазването.

Друга причина за занижената профилактика е липсата на време, неглижиране на проблема от родителите, както и това, че самите деца не споделят, че виждат замрежено или, че имат главоболие.

Късогледството е най-честият проблем при малките деца, започнали училище, посочи д-р Янчева.

В последните години  върху зрението на подрастващите негативно се отразява прекаленото гредане на телевизия и честото взиране в екрана на компютъра. Детето напряга окото продължително време, което води до увреждания.

Редно е родителите да обърнат внимание на осветлението на бюрото на учениците, което трябва да е с настолна лампа, съветва лекарят.

Ако не се вземат мерки навреме, късогледството може да се задълбочи, затова прегледите са важни, заяви д-р Янчева.

Кинезитерапевтът Надим Шабан ще извършва прегледите за гръбначни изкривявания при малките ученици

Най-предразположени към гръбначни изкривявания са децата в ранна възраст, посочи кинезитерапевтът Надим Шабан, който ще извършва този вид прегледи на малчуганите от 1 до 3 клас. Те започват с функционални проблеми на мускулатурата, но могат да стигнат до структурни промени на целия гръбначен стълб. Въпросът е тези промени да бъдат засечени навреме и да се вземат мерки. За добрата профилактика помага спорта извън училище и активната физическа дейност, посочи Шабан.

Друга от причините за изкривяванията при учениците са тежките раници. Шабан посочи, че теглото им не трябва да повече от 10% от теглото на ученика. При избора на ученическа чанта, родителите трябва да наблягат и на наличието на твърда подложка на гърба. Нужно е да се избягва и носенето на раницата само на едната страна.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини