От х:

Днес в x:

В Димитровград започват профилактични прегледи на малките ученици

Община Димитровград започва профилактика на три вида заболявания при децата от 1 до 3 клас

Превантивна кампания за превенция на гръбначните изкривявания, очните болести и стоматологичните проблеми при учениците започва Община Димитровград. Тя е под надслов "Децата на Димитровград- здрави и щастливи" и ще обхване малчугани от 1 до 3 клас във всички училища на територията на Общината, съобщи кметът Иво Димов.

Предвидено е да бъдат прегледани общо 1 283 ученици в трите възрастови групи, а самите прегледи ще се извършат във времето от 7 до 17 април 2014 г.. Ще има и предварително изготвен график, които ще бъде оповестен.

Специалисти ще обикалят в учебните заведения и в часовете по физическо възпитание ще извършват профилактичните прегледи. Ангажирани са офталмологът д-р Атанаска Янчева, стоматологът д-р Пашова и кинезитерапевтът Надим Шабан. С осигурен транспорт ще бъдат обхванати и селските училища.

След прегледите при установяване на проблем специалистите ще издават талон на децата и ще ги насочват към личния лекар. Решението дали да се предприеме нужното лечение е на самите родители, посочи Иво Димов.

Децата в първи клас ще бъдат преглеждани за зрителни проблеми, втори клас ще бъдат профилактирани за гръбначни изкривявания, а трети - за проблеми със зъбите.

Грижата за децата е приоритет за нас, надявам се кампанията да стане ежегодна, заяви още кмета. Димов посочи, че целта й е да се обхванат социално значими заболявания и да се вземат мерки навреме за здравето и живота на подрастващите. Ако някои родител не желае детето му да бъде преглеждано - това е негово право, допълниха още инициаторите.

Кметът не изключи възможността в прегредите догодина да се включи и логопед, както и специалист по белодробните заволявания, предвид запрашеността на въздуха над Димитровград и проблемите със здравето на децата.

Кметът Иво Димов посочи, че грижата за подрастващите е приоритет за Общината, което е една от причините за кампанията

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини