От х:

Днес в x:

Маргарините не са вредни, смятат български учени

Маргарините не са вредни, защото за направата им се използва технология, която отдавна не допуска в тях влагането на преработени, хидрогенирани мазнини, идентифицирани като едни от най-вредните хранителни добавки. Това мнение изрази заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Пантелей Денев, който се включи във форум на тема „Има ли трансмазнини в българските храни“. Събитието се организира по инициатива на евродепутата Антония Първанова, съобщава БТА.

Родика Цену, диатолог и мениджър към една от най-големите фирми, производител на маргарини, посочи, че още преди 20 години фирмата е преформулирала производството на маргарин без влагане на частично хидрогенирани мазнини.

Според доц. Денев хидрогенираните мазнини спомагат за удължаване трайността на продуктите и се използват най-масово във фаст-фуд индустрията. Има ги и във вафлите, чипса и останалите сладкиши, дори в хляба. По думите му българският потребител няма проблем с трансмазнините. По-скоро трудността е свързана с количеството, което използваме.

Доц. Денев уточни, че от гледна точка на структурата мазнините, които употребяваме в различните храни, са едни и същи. Той смята, че правилният термин за тях е „транскиселини“, а те се намират до 3 процента и във всички животински продукти - мляко, говеждо месо и т. н.

"Технологията се развива много бързо и процесът на хидрогениране масово е сменена с нова технология, наречена преестерификация. Опасни са частично хидрогенираните мазнини", подчерта Антония Първанова. Тя изрази мнение, че проблемът се корени в това, че няма контролиращ орган, чиято функция да бъде да информира относно безопасността на продуктите.

Друга трудност е възможността за информиран избор. „Размерът на шрифта на опаковката е друг съществен проблем, защото не ни дава възможност да разчетем ясно какъв продукт избираме“, коментира още Първанова. Тя допълни, че не трябва да се допуска да има реклами, насочени към деца, на вредни храни.

До края на 2014 година държавите-членки на ЕС трябва да предадат доклади със становищата си по отношение на трансмазнините. Причината е, че все още няма европейски регламент за тях. На база на обобщен доклад на Европейската агенция за безопасност и здраве, където държавите ще депозират документите, ЕК ще трябва да вземе становище за това дали да забрани трансмазнините, или те да останат като информиран избор.

Към настоящия момент производителите във всички държави са задължени да изписват наличието и произхода на мазнините в продуктите на задните етикети.

Председателят на „Зелени инициативи“ Диана Хусеин предложи, докато регламентът стане факт, трансмазнините да бъдат забранени поне в бебешките храни. От Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ) обаче бяха категорични, че Агенцията няма законодателни права и промените ще се случат само чрез граждански натиск.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини