От х:

Днес в x:

Шивачите смъкнаха Хасково на предпоследно място по заплати

В Хасково се търсят най-вече шивачки

Националния статистически институт обяви, че Хасково е на предпоследно място по заплати в България от 28 областни центрове. Зад нас е само Видин от иронично наричаната Северозападна/ла/ България. Там взимат по 520 лв средно, тук по 563. Отнасят ни всички съседи- Пловдив е със 684, Стара Загора със 790 / !/, значително по-малобройния Кърджали взима по 602 лв средно, а в считаната за упадаща ямболска област заетите получават по 580 лв.
Едва ли нещата скоро ще се променят, понеже това което търси пазара на труда в Града на Богородица са основно шивачи. За бранша е известно, че дава парите на ръка и на тъмно, и те са обидно малко заради многобройната евтина и квалифицирана /за шиене/ работна ръка.


Близо 1/3 от търсените работници в седмичната справка на Бюрото по труда са именно шивачи/ки. Търсят се 5 специалисти по трикотаж/със стаж/, 10 шивачки на дамско облекло, 8 на спортно облекло и още 4 със средно образование и квалификация. Всичко 27. Втората по многочисленост заявка е за оператори на инсталация, които са 12. Със средно образование трябва да са търсените 7 шофьори на товарен автомобил (международни превози), по 3 - за заварчик и топилчици на битум и по кредитни консултации, моделиер-конструктори, дърводелци (монтажници на мебели), машинни оператор шиене (със стаж 3 години), готвачи, работници в кухня и заварчици-аргончици. Търсят се и камериарки, за които не е посочен образователен ценз.


Търсените висшисти са: 2-ма машинни инженери, лекар-експерт по „Експертиза на временна нетрудоспособност", инженер в строителството, ръководител (безопасност на труда). След като миналата седмица се търсеше помощник-директор по административната част, сега неизвестното школо се опитва да се оборудва и с помощник-директор по учебната част. Любопитното е, че в Регионалния образователен инспекторат не знаят кое е училището с въпиюща нужда от директори.


Показателно за профила на хасковския работодател е и една обява. В нея се търси общ работник, но забележете, с умения за шлосер и заварчик. Сигурно няма да е зле човека да може да работи на струг, преса, с хай-тек операционни системи и по 24 часа, но ако може със заплатата на общ работник, която едва ли е повече от 340 лв на месец.
Нещо подобно е и изискването за сервитьор-хем да може да сервира/което далеч не е лесна работа/, но да владее и немски и турски. Администратор на хотел пък трябва да администрира, но ако може и на английски. В предишни справки възнаграждението му бе посочено на 450 лв.


Ако мамуните можеха с трици да се ловят, вероятно щяха да са най-ценните кадри за хасковските работодатели.


Общият брой на обявените свободни работни места в седмичната справка на Бюрото е 89.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини