От х:

Днес в x:

Пиячите останаха в Димитровград, смърт отмени Зарезан-а в Баните

Дългогодишният Цар на лозята Антон Вълков от Чернегорово поздравява истинските майстори


Истинските лозари, винари и следователно пиячи останаха в Димитровград. Така се шегуваха хората от единствената община в северната част на областта, която днес почете народния празник Трифон Зарезан. Хасковско се покри, а за пръв път от десетилетия, празника бе отменен и в Минерални бани. Затишието е безпрецедентно, макар че поповете настояват Зарезан-а да се чества по нов стил на 1-ви февруари. В народопсихологията на българина обаче, именно 14-ти е датата за почит към покровителя на винарите и кръчмарите. Само Узунджово пробва да спази святостта на традицията, но въпреки анонса на кмета Димитър Ничев, в уречения час 10.30, на уреченото място - селската кръчма 7-8 дядовци в свиха рамене и обявиха, че не знаят дали и кога ще се състои церемонията. Че официално зарязване е нямало никъде, говореше и факта, че никой от хасковските свещеници не се яви да прочете една молитва за здраве и берекет. Отчетата Златко и Петър били болни, Антони Енев-неоткриваем, отец Митко-също, а един от младите свещеници Николай щял да зарязва, но само собственото си лозе.

В Димитровград обаче ентусиастите бяха водени лично от архиерейския наместник Георги Тодев. На свещеника му се струпа доста - той обиколи и дегустира реколтата на цели 8 населени места в общината. Най-тежкото бе оставено за накрая-село Добрич. Там кметът Марин Маринов прави такъв Зарезан, че гостите му обикновено забравят коя година са. Освет отеца тежкия жребий ще споделят кметът на Димитровград Иво Димов, общинския съветник Вълчо Митрушев и други общинари. Местната власт показа истинско преклонение пред Свети Трифон, те не се поколебаха да нагазят калищата в малкото Черногорово със светско облекло и паркетни обувки. Не ги спря нито студеното време нито 4-те километра между селото и скромния лозов масив. В Черногорово има само 90 дка лозя, но селото е редовно в отбелязването на светията, като по някой път го прави и на 1-ви и на 14-ти февруари. Както се казва 4може да сме без делници, но не сме без празници“

Без празник обаче остана днес значително по крупния лозарски център Сусам. За пръв път в своята история банското село отмени Трифон Зарезан,, макар по традиция да бяха поканени кметът на общината и кметове на съседни населени места. Причината за решението е трагичната смърт на местния жител Янчо Тенев, който пострада тежко в катастрофа между селата Горски Извор и Светлина. След 5 дни в кома в хасковската болница 43-годишния мъж починал без да дойде в съзнание. Днес Сусам го изпращаше в последния му път.

Г.Христов

После поведе колоната по калния път към лозовия масив на Черногорово
Архиерейският наместник Георги Тодев прочете молитвата
Кметът Иво Димов пръв отиде да зарязва
Поливка с червено вино, за здраве и берекет
После материалът отиде по предназначение
Кметът на селото Живко Янев почете лозарите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини