От х:

Днес в x:

Министър спира общия устройствен план на Царево

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обяви, че подписва заповед, с която ще спре прилагането на Общия устройствен план на община Царево.

Планът влезе в сила на 15 януари, когато съдът потвърди законността му, но екоорганизации протестираха срещу прилагането му заради подозрения, че ще даде възможност да се строи в природен парк "Странджа".

Терзиева заяви пред БНТ, че действията й не са под натиска на протестите.

Тя уточни, че с тази заповед дава разрешение да се проектира изменение на ОУП на цялата община, а не на част от него, както каза преди седмица по време на парламентарния контрол. Проектирането включва и нова екологична оценка. След това тя очаква обичайните обжалвания пред съда.

По думите на Терзиева корекциите ще отнемат не по-малко от 1-2 години, което дори било оптимистичен срок.

Министърът изтъкна, че е нужно да има ОУП на общините, защото в противен случай се правят частични промени в териториалните планове.

"По този начин, може да се огледате наоколо, включително и по Черноморието, сме достигнали до това хубаво застрояване", добави тя.

По думите й един ОУП е свързан със социално икономическото развитие на регионите, като, разбира се, не се нарушават екологичните разпоредби.

Вчера коалиция "За да остане природа в България" обяви, че ще внесе сигнал до главния прокурор срещу министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, защото по  закон е длъжна да издаде заповед за спиране на ОУП на Царево, тъй като няма екологична оценка, а на този етап тя не го е направила.

Междувременно парламентът прие на първо четене два проекта за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Измененията, предложени от ГЕРБ, предвиждат забрана на строителни и монтажни работи в курортите от 15-и май до 1-ви октомври. Промени, внесени от БСП, пък включват за всички плажове, независимо от тяхната площ, да се въведат еднакви максимални проценти на застрояване.

ГЕРБ и "Атака" обвиниха левицата, че дават повече права на концесионерите за сметка на туристите и предсказаха, че пак ще се стоят хотели по плажовете. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини