От х:

Днес в x:

Животът на 3-мата старци струвал 12 хиляди

Днес започна монтажа на димните датчици

12 хиляди лева струва пожароизвестителна система в старческия дом на Хасково. Монтажът на инсталацията започна днес и щял да приключи до началото на идната седмица. Ако димооптичните датчици бяха налични завчера, трагедията, при която трима възрастни се задушиха в съня си от пожар, щеше да бъде избегната.

Както е известно, рано сутринта в сряда, Ради Ночев, Сюлейман Емин и Иван Андонов бяха открити безжизнени, след като подпален от тлееща цигара дюшек изпълнил стаята им с отровен дим. Възрастните хора били намерени между 3.30 и 4 часа сутринта, като за трагедията се разбрало едва след като санитарката Маруся Ганчева отворила вратата на стаята им. Заради новите дограми от никъде не се процеждал дим и така и никой не разбрал какво става. Датчик от вида който бе монтиран днес, щял да сигнализира дори от дима само на 1 цигара, камо ли от пожар, обясниха от фирма СОТ 168. Подаваният звуков сигнал можел да се чуе „и от глухите“.

С датчици се оборудват 60 стаи на трите етажа. Ще има и контролен център за цялата сигнална техника. Междувременно от днес започна комплексна проверка на Старческия дом, разпоредена от изпълнителния директор на националната Агенция за социално подпомагане Ивайло Иванов. Тя трябва да приключи до 20-ти февруари. Със сигурност ще има административни наказания за дежурните санитарки Маруся Ганчева и медсестрата Ганка Недева, както и за директора на дома Вълко Пехливанов, призна самия той. Пехливанов обаче представи свое писмо от 27 май 2013-та година до хасковското социално, с което ги информира, че техните шефове от София го задължават да изведе 8 души от дома, понеже не отговарят на профила на социалното заведение. Това са били хора с психични заболявания сред които съдова деменция, шизофрения, алкохолна пристрастеност и други. Нищо по това писмо не е придвижено вече 8 месеца. Междувременно вече има втори списък с още 8 души, които също не отговарят на изискванията за домуване. При тях налични са както психични разстройства, така и други заболявания като епилепсия.

Социалните пък отговарят, че за всичко това е необходимо ТЕЛК-решение. Домовете, където тези лица могат да бъдат настанени и обгрижвани, пък са претъпкани.

Г. Христов

Техниката струва скромните, на фона на човешките животи, 12 хиляди лева
Старците вече са защитени дори от дима на 1 цигара
В стая на 3-я етаж ще бъде контролния център
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини