От х:

Днес в x:

Google, Microsoft и Facebook обявиха данни за шпионажа в САЩ

Водещи технологични компании оповестиха нови данни, показващи колко често правителството на САЩ им нарежда да му предоставят информация за потребители. 

Става дума за данни във връзка с тайни разследвания, отнасящи се до националната сигурност, съобщиха  АП и ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

Информацията, представена от Гугъл, Майкрософт, Яху, Фейсбук, Линкдин и Тъмблър, е изискана с тайни съдебни заповеди за данни от електронната комуникация и други онлайн  дейности на хора, използващи техните услуги.

Оповестените данни за 2012 и 2013 г. показват, че Фейсбук е бил принуден да предостави информация за около 5000 потребители за период от шест месеца, Гугъл - за около 10 000, Майкрософт - за около 15 000, а Яху - за над 40 000.

По-рано компаниите оповестяваха ограничени данни за  исканията на властите за информация за потребители, но  постигнато миналата седмица споразумение с правителството им позволи да разгласяват малко по-подробни данни.
В стремежа си да успокоят своите клиенти и бизнес партньори, компаниите представиха данните по  такъв начин, че да се подчертае, че само малък брой потребители са станали мишена на следенето.

Но колкото и да е  малък броят на засегнатите потребители, от оповестените данни  става ясно, че хиляди американци са били обект на шпионаж от  страна на правителството, отбелязва АП. 

Преди дни президентът на САЩ обяви забрана на шпионажа срещу лидерите на близки приятелски и съюзнически страни и ограничаване на американските програми за следене.

Междувременно вчера германски хакери и защитници на  човешките права обявиха, че ще съдят правителството си, което  според тях е нарушило закона, като е помогнало на чужди шпиони да действат в страната.

Компютърен клуб Хаос и Международната Лига за правата на  човека подадоха наказателен иск с  твърдението, че Ангела Меркел, нейното правителство  и служителите по сигурността са толерирали и дори са помагали на членовете на американската Агенция за национална сигуронст и  британския Център за правителствени комуникации (GCHQ) да  шпионират германски граждани.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини