От х:

Днес в x:

Може да забранят торентите за филми и музика

България ще ратифицира договор, който може да доведе по преследване на торент-тракери и на всеки, който тегли филми и музика от такива сайтове. 

Това предвижда договорът за аудиовизуалните изпълнения, който кабинетът предлага на правителството за ратификация. Той бе одобрен от Министерски съвет миналата седмица.

Тогава министърът на културата Петър Стоянович отказа да каже какво точно предвижда документът. Този текст обаче дава основания да се преследват вече торент тракерите (сайтове, през които става размяната на линкове за обмяна на файлове с музика и филми), обясниха пред в. "24 часа" експерти от министерството.

Досега тракерите не попадаха под ударите на закона, защото реално през тях не минаваха самите песни и филми, защитени с авторски права.  Забраната за комуникация с аудио-визуални продукти дава право да се преследват както хората, които ги предоставят, така и тези, които теглят чрез тракерите.

Договорът от Пекин, както е по-известен документът, бе подписан през 2012 г. В ЕС имаше сериозни притеснения, че така се нарушава свободата на комуникацията в интернет.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини