От х:

Днес в x:

Спасяваме Св. Трифон от католическа конкуренция

Царете на лозята започнаха почитането на Св. Трифон

Българската православна църква празнува днес паметта на Свети Трифон, наричан от народа още „Зарезан”. По старият обичай покровителят на лозарите бе уважаван на 14-ти февруари. От 1968-ма година обаче, новият стил измести празнуването на 1-ви февруари. Което в наши дни се оказа нелоша идея. На оригиналната дата ни бе навлякан вносен светия, чиято адресна регистрация никога не е била в България. Може американците да се обичат само на 14-ти февруари, но българите го правят всеки ден. Въпреки това, валентинките изместват наздравиците особено при младите.

Затова истинските винари и пиячи избраха днес, за да полеят с вино лозовите пръчки и си пожелаят берекет. По дългогодишна традиция, ритуалът на първи февруари се осъществява главно в димитровградските села-Воден, Черногорово, а от тази година и в Голямо Асеново. Любопитното е, че селото няма нито декар лозов масив, та се наложи зарязването да стана на миниатюрното лозенце в двора на кмета Динко Русев. За асеновчани беше даже по-удобно - от кметската къща до кръчмата бе само един хвърлей растояние.

Преди ритуалът цялото село се изсипа в чисто новичката църква, построена от личния човек на селото-най-големия земевладелец и животновъд в областта Митьо Вълчев. Хората говорят, че благочестивия мъж платил 150 хиляди лева само за изографисването на църквата. Храмът наистина бе като картинка и истинска реклама на православната вяра. Службата се водеше от местния свещеник отец Христо. След отдаване дължимото на светията, дружината с ямурлуци и лозови клонки на главите пое под звуците на народна музика към лозето на кмета. Заради лютия студ, зарязването стана бързо, намирането на богатата трапеза-още по-бързо. По селска традиция пируването продължавало с дни.
Прекаляването с червено вино пък е препоръчително. Все пак в основата на празника е древния култ към бог Дионис, покровителят на виното, веселието и свободната любов. Християнството е наложило благоприличие и днес светията се почита само като покровител на винарите, лозарите и кръчмарите.

Днес имен ден празнуват всички с имена Трифон, Трифонка, Лозан и Лозанка.

Г. Христов

....от сутринта
Отец Христо започна традиционното зарязване
Продължи го гордостта на селото - бизнесмена Митьо Вълчев
Кмета Динко Русев лична менчето за берекет
Свещеници и миряни пазят заедно Свети Трифон
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини