От х:

Днес в x:

Сноудън е номиниран за Нобелова награда за мир

Норвежки ексминистър номинира за Нобелова награда  за мир бившия сътрудник на американските разузнавателни служби Едуард  Сноудън. Екс-министърът е изпратил писмо до норвежкия Нобелов комитет, предаде БГНЕС.

"Той има голям принос за разкриването на огромна част от разузнаването  срещу други държави и срещу цивилни граждани. Сноудън позволи на хората  да научат какво се случва и предизвика публични дебати за доверието в  правителството, което, по неговите думи, е основополагащ принцип за  мир", обяснява бившият министър Баард Вегар Солхел.

В писмото до норвежкия Нобелов комитет Солхел и съпартиецът му Снор  Вален казват, че няма нужда действието на Сноудън да бъде толерирано или  подкрепяно, но го приветстват за разкриването на "естествената и  техническата сила на съвременното разузнаване".

Действията на Сноудън са "довели до въвеждането отново на доверието и  прозрачността като водещ принцип в политиките за глобално наблюдение".

Документите от американската Агенция за национална сигурност, разкрити  от Сноудън през 2013 г., показаха шпиониране в широк мащаб на лица и  институции в САЩ и по целия свят.

Сноудън, който в момента има предоставено убежище в Русия, е поискал  убежище от редица държави, сред които е и Норвегия, съобщава Уикилийкс.

Крайният срок за подаване на номинациите за наградата за мир за 2014 г. е 1 февруари.

През юли 2013 г. норвежкият преподавател по социология Стефан Свалфорс  номинира Сноудън за Нобелова награда за мир след изтичането на крайния  срок, но номинацията му е валидна през 2014 г

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини