От х:

Днес в x:

Селските кметове ще събират таксата за боклука

Кметът на Узунджово Димитър Ничев

 

Такса битови отпадъци също ще може да се плаща с 5% отстъпка до края на април. Решението за това трябва да бъде гласувано на предстоящото заседание на общински съвет Хасково в петък.

Досега такава отстъпка ползваха фирми и граждани, които предплатят за цяла година данък сгради и автомобили, което е регламентирано в Закона за местните данъци и такси. „Смятам, че е редно да има преференция за гражданите и фирмите в община Хасково, които предплатят и такса битови отпадъци в установения срок“, пише в докладна записка кметът Георги Иванов.

Днес в кметството бяха поканени всички селски управници от общината, за да им връчат списъците на данъчно задължените лица и кочаните с квитанции. Така кметовете ще могат да събират налозите от живеещите в селата. Това от друга страна ще спестява ходенето до града, което спестява разходи, обясни Стефан Делчев от Общинска данъчна дирекция. Процедурата се осъществява от 6-7 години.

„Събирането на данъците в селата е улеснение за хората, тъй като те не се ангажират да идват до града да си внасят данъците“, каза и кметът на Узунджово Димитър Ничев. Той обясни, че в селото има за събиране и стари задължения, тъй като смята, че хората нямат създаден навик да си плащат данъците. Несъбраните задължения в селото възлизали на около 15 000 лв. По-голям дял от тях бил от данъците за МПС, тъй като хората продавали автомобили без прехвърляне и така сумите се трупали. „А който има неплатени задължения, не може да използва административни услуги от кметството, също както и в община Хасково“, припомни управникът на Узунджово.

Освен улеснението за хората, плащането на данъци в селото има и друга положителната страна – от около 2 г. каквото се събере от данъците, се ползва като бюджет. С такива средства м. г. започнало изграждането на спортна площадка, където били вложени около 28 000 лв. Идеята на Ничев е тази година да довърши започнатото.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини