От х:

Днес в x:

Изхвърлят 80 от социалния патронаж в Хасково

82-годишната Руска Георгиева се опасява, че ще отпадне от патронажа. Пенсията й е 310 лева

80 самотни, възрастни, инвалиди, хора, които не могат да се грижат сами за себе си, ще бъдат изхвърлени от системата на домашния социален патронаж в Хасково след края на февруари. Без шанс пък остават още 40, които са в листата на чакащите. Някои от сегашните потребители вече били предупредени за предстоящото им отстраняване. Това ще стане неизбежно, ако Общинският съвет в Хасково одобри в този му вид предложението на кмета Георги Иванов за промени в наредбата.

От досегашните близо 180 души, обслужвани от патронажа, ще останат само 100. Капацитетът е определен с промените в Наредбата.

Подробните условия за включване в системата на домашния патронаж в докладната на градоначалника всъщност целят пресяване на досегашните потребители, смятат запознати с готвените промени. Според заплашени от изхвърляне от патронажа това се налага заради орязаните от общината средства. Освен това с предвидените промени отпада и отстъпката от 60 процента за хората с личен доход до 150 лева. Освен реалната цена на храната, те ще плащат и транспортните разходи за доставката й до дома.

За много възрастни и самотни старци в Хасково това ще е сериозен удар и реална заплаха за оцеляването им.

„Хората с минимални пенсии просто няма да оцелеят“, казва 78-годишната бивша учителка Йорданка Лайкова. Жената живее самотно на ул. „Волга“ и се ползва от услугите на патронажа от миналото лято. Плаща 60 лева на месец за храна, само за обяд, без вечеря, плюс 31 лв. за служителка на патронажа, която й помага вкъщи. 90-те лева месечно са приблизително една трета от пенсията й – 260 лева. Жената от патронажа не можела да пали печката, затова бившата учителка плащала по лев-два на съседско момче. Над 50-60 лева на месец пък отивали за лекарства. „Страдам от разширени вени. Лекарствата за това са без намаление и са скъпи. Но няма как, купувам си ги“, казва възрастната жена. Тя е трудно подвижна и едва става от леглото. Загубила е сина си много отдавна, има внучка, която живее в София и й помага от време на време. „Да е жива и здрава!“.

„Нямам избор. Ако се увеличи таксата, пак ще я плащам, макар с цената на лишения. Но хората с по-ниски пенсии са обречени“.

Хората с минимални пенсии наистина нямат нейния шанс. Когато бе публикувано предложението за промяна в Наредбата, в публичното пространство се появиха твърдения, че това всъщност е хуманен жест, защото старците вече нямало да плащат 90 лева от 150-левовата си пенсия, както е по старата Наредба.

Да, няма. Вече ще плащат по 130 лева.

Месечната такса (храна всеки ден, без неделите) за девета диета е 110 лева, тя е за диабетици, включва обяд и вечеря, обясни шефката на домашния патронаж в Хасково Божана Делчева. Само за обяд таксата за същата диета е 65 лева. С готвените промени обаче към тях ще се добавят разходите за транспорт. Общо за патронажа в Хасково те са около 2000 лева месечно. Ако се разделят на 100-те обслужвани, се пада по 20 лева на човек. Така таксата ще набъбне до 130 лева. При 150 лева пенсия, за обречения човек единственият изход остава да си потърси по-евтино въже. Защото с оставащите 20 лева на месец трябва да плаща ток, вода, телефон (каква глезотия!), а на първо място – лекарства.

Таксата за другата предлагана от Патронажа диета – 10-та, е подобна – 103 лева за обяд и вечеря, 60 лева само за обяд.

Според цитираните твърдения обаче готвените промени са истинско облекчение за несретниците. Защото, забележете, при възможността да плащат реалната цена на храната, те можели да „не поръчват храна всеки ден и така да плащат по-малко пари“.

Гениално в своята циничност.

Но обречените хорица могат да отидат и по-далеч – въобще да не поръчват храна, така да спестят цели 150 лева месец и да се отдадат на богат и охолен живот.

Справка в общината показва, че от записаните сега 180 души в патронажа само 10 са с доход до 150 лева и ползват досегашните отстъпки. След отпадането им обаче тези хорица изпадат в наистина тежко положение. И при останалите, с пенсии по 200-300 лева, ситуацията няма да е много по-розова.

С намаляването на капацитета на домашния патронаж Хасково остава на дъното в списъка на общините в региона, които също имат такава социална дейност.

Ето данните от социалната дирекция в Хасково за капацитета на социалния патронаж в някои общини:

Димитровград – 250.

Свиленград – 320.

Любимец – 280.

Харманли – 350.

Ивайловград – 120.

Симеоновград – 60.

Стамболово – 100.

Тополовград – 70.

Хасково – 180, след промените – 100.

Сред аргументите на общинската администрация обаче е Старческият дом в Кенана, с какъвто повечето общини не разполагат. Харманлийският например е само с около 30 места. Докато в Кенана са настанени 190 души. Проблемът обаче е, че за там напират изпаднали в безизходица хора от други общини.

Дали Хасково ще остане на опашката по грижата за старци, инвалиди и болни, ще стане ясно на 31 януари, когато предложението на кмета се гласува от ОбС.

Тодор Кръшков

Йорданка Лайкова, пенсионирана учителка: Хората с по-малки пенсии са обречени
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини