От х:

Днес в x:

Фалстарт на делото САПАРД в спецсъда. Издирват обвиняемите

С фалстарт започна подновеното дело "САПАРД" в специализирания съд.

Оказа се, че спряганият за водач на групата за източване на милиони от САПАРД Марио Николов не е редовно призован, след като не е бил открит на нито един от двата известни адреса. На единия от тях той не пребивава от два месеца, а на другия - от 2 години. Същото важи и за съпругата му Мариана Николова.

За днешното първо заседание по делото не бе открит и адвоката на Николов - Менко Менков, който вече е защитник и на бившия силов министър Цветан Цветанов.

Неизвестно се оказа и местонахождението на подсъдимата Петя Хаджииванова, която бе оправдана още на първа инстанция. Адвокатът й подчерта, че не е имал връзка с нея от година и половина и не знае дори дали все още е неин защитник.

Лазарина Георгиева и адвоката й също не се появиха в спецсъда.

Освен липсата на половината подсъдими, се оказа, че има и друга процесуална пречка за даване ход на делото. Присъстващите в залата обвиняеми Людмил Петров, Валентин Ангелов и Иван Иванов уведомиха съда, че все още не е изтекъл законовият седемдневен срок от получаване на преписка от обвинителния акт до стартиране на процеса.

В крайна сметка се наложи съдът да не даде старт на първото заседание по САПАРД.

Прокурорът по делото пожела нередовно призованите подсъдими да бъдат обявени за издирване с цел установяване на реален техен адрес, на който да могат да бъдат призовавани за нуждите на съда.

Съдебният състав постанови, че е негово задължение да осигури разглеждане на делото в разумен срок, като за тази цел постанови издаване на справки от Главна дирекция "Гранична полиция", "Изпълнение на наказанията" и Националната следствена служба, които да постановят дали обвиняемите са напуснали страната, дали пребивават в затвор или в арест. Междувременно призовки ще бъдат разпратени и до установените адреси на техните роднини.
Съдът настоя занапред всеки месец до юли да има по пет дати за заседания, за да се разгледа делото максимално бързо.

След дълго напасване на последващите дати с натоварения график на адвокатите, следващото заседание бе насрочено за 26 февруари от 10:30 часа. По-нататък делото ще се разглежда и през последния ден на февруари, както и на 6 март.

Делото "САПАРД" е за източването на близо 7,5 млн. лв. от европейската програма.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини