От х:

Днес в x:

Бряговските кости ни излязоха 250 лв

Животинското сметище край Брягово костваше на местния данъкоплатец 250 лв

Транспортирането и унищожаването на животинските отпадъци край хасковското село Брягово е струвало на хасковската община 250 лв, съобщиха от пресслужбата на администрацията. Сумата е била за събирането, почистването и извозването на отпадъците до екарисажа във Варна, където е най-близкото място за тяхното законно унищожаване. При липсата на открит извършител, разходите по незаконните сметища са за сметка на общината, където са били открити.

За отбелязване е, че ги откриха медиите, докато контролните и държавни органи бяха в пълно неведение за разлагащия се куп край международен път Е-80. След публикацията в четвъртък, 16-ти януари, обаче механизмът се задейства. Още на следващият ден хасковската инспекция по храните констатира 210 кг животински отпадъци и незабавно предписа обезопасяването им от страна на местната община. На същия 17-ти януари специализиран автомобил натоварил останките и ги транспортирал до екарисажа.

Няма никаква яснота кой е изхвърлил костите, защото край Брягово няма кланица за разфасоване на говеда /такива били откритите кости/. Проверка на селския кмет Делчо Митев оневинила първоначално заподозрените местни животновъди. Все пак е ставало дума за десетки животни. Според селския кмет костите са изхвърлени от недобросъвестни месни предприятия, които решили да си спестят разходите по унищожаване на отпадъците. В подкрепа на тази версия е и читателски сигнал за друга купчина изхвърлени кости край Е-80, малко по-нататък по пътя за Харманли.


Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини