От х:

Днес в x:

4 тона взрив разтърсиха магистрала Марица край Крепост

Контролираната експлозия изхвърли земя и камъни на стотици метри

4 тона амонит вдигнаха във въздуха десетки хиляди кубици пръст и камъни в района на строящата се магистрала „Марица“ край село Крепост. Контролираната експлозия затвори за движение пътя между Хасково и Димитровград и образува километрови опашки и в двете посоки. Движението бе възстановено половин час след експлозията която бе точно в 15.20 часа. Преди това бе направена почти армейска отцепка за недопускане на хора и техника в радиус от 450 метра от епицентъра на взрива. Оказа се, че имало защо.

Гигантската гъба след експлозията засипа и 4-те платна на пътя Хасково-Димитровград. Каменните осколки почти бомбардираха автомобила на Haskovo.net, който бе в периферията на позволения периметър. Прашната мъгла не се разнесе повече от 15 минути. Едва тогава започва разчистването на пътя с багери и фадроми. После строителите минаха асфалта с четка. Макар всичко това да се правеше в техен интерес, чакащите на опашките видимо се изнериха. В капана край разклона за Крепост попаднаха тираджии, автобуси и учебни автомобили. Някои надуваха клаксоните до скъсване, други философски чакаха потокът да тръгне.

Днешният взрив е един от последните в участъка на строящата се детелина на магистралата. Сапьорите заредиха повече от обичайното количество. Десетки купчини с амонит бяха осеяли поне 500 квадрата площ. Експлозията бе задействана дистанционно, като преди това бе даден предупредителен гръм.

Това е 5-то затваряне на пътя Хасково-Димитровград заради взривни дейности. Населението надлежно се уведомява за това в сайта на Агенция Пътна инфраструктура поне няколко дни преди самото взривяване, поясниха строителите на магистралата.

Г.Христов

Опашка имаше на входа на Димитровград
..както и на идващите от Хасково в района на разклона за с. Крепост
Работата в района спря за час
Всичко започна с миниатюрно предупредително гръмче
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини