От х:

Днес в x:

Правителствена на пост за хасковски инфаркти

Вляво и вдясно-реанимобилите на Правителствена дежурят пред хасковската инвазивна кардиология

Елитната правителствена болница „Лозенец“ е осигурила почти денонощен пост за най-тежките случаи на инфаркт, постъпили в хасковското отделение по инвазивна кардиология. Става дума за проблеми, които не могат да бъдат лекувани другаде, освен в специализираните софийски лечебни заведения, като сърдечна операция например. В даден момент пред вратите на хасковската кардиология са чакали по два ултрамодерни реанимобила на Правителствена/сн.1 вляво и вдясно/, а в други ситуации в наличност са били линейки и на другата високоспециализирана софийска клиника, с която хасковската болница има сътрудничество- „Света Екатерина“ известна още като Чирковата болница.

Отличната колаборация между хасковската и елитните софийски болници е позволило свеждането на неизбежната при инфарктите смъртност до крайно ниски нива. За една година през нашата инвазивна кардиология са преминали 1200 пациенти, като летален изход е бил отчетен в 8 случая. Той е настъпил при пациенти в кардиогенен шок, където статистически е доказано, че смъртността е над 70 %. Данните бяха оповестени от ръководството на МБАЛ-Хасково по повод на днешния първи рожден днес на хасковската инвазивна кардиология.

Където работят на принципа „помогни си сам, за да ти помогнат другите“. От преминалите 1200 души около 50-тина са били изпратени към София, а с останалите са се справяли местните кардиолози. И явно са се справяли добре, след като от лапите на смъртта са били измъквани пациенти, за които се е смятало, че ще е медицинско чудо да оцелеят. Като например тежкия стволов инфаркт на д-р Четалов и масирания удар на хасковския треньор по вдигане на тежести и общински съветник Живко Архондев. Последният на няколко пъти изпадал в клинична смърт по време на операцията, но в крайна сметка лекарите успяват да го върнат. На тазгодишната церемония по спортист на годината Живко Архондев бе жив, здрав и в чудесна форма.

Тревожното е, че инфарктите вече косят дори 22-23 годишни мъже, не скриха опасенията си кардиолози. При 1/3 от всички хоспитализирани е било необходимо поставянето на така наречените стентове, разширяващи съдовите стеснения, които водят до инфаркт. За иначе скъпите стентове хасковските пациенти не са платили нито лев, категоричен е изпълнителния директор д-р Славчо Близнаков.

Успехът на новооткритите отделения /инвазивна кардиология, неврохирургия и физиотерапия/ е провокирало шефовете на болницата да обмислят разкриването на нови болнични звена. Ръководството на МБАЛ обаче упорито мълчеше за тях. Намекна само, че става дума за отделения, несъществували досега в структурите на хасковската болница. Главният приоритет за новата година обаче е ремонтът на АГО, за който се чака целева помощ от правителството. Главната надежда пък е в изплащането на орязаните 500 хиляди лева от клинични пътеки за месеците октомври и ноември. Уверението е, че това ще стане в началото на тази година.

Г.Христов

Д-р Близнаков замисля откриването на нови отделения
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини