От х:

Днес в x:

Изпити за ВУЗ – още от януари

Кандидатстудентската кампания вече започна. За пръв път родните вузове обявиха датите за приемни изпити далеч преди абитуриентските балове. Безпрецедентно рано - на 29 януари, в УНСС ще препитват кандидат-икономистите, в Нов български университет - на 8 февруари, а в Софийския университет изпитният маратон започва още през март. Причината е, че висшите училища бързат да си осигурят колкото се може повече студенти далеч преди дванадесетокласниците да са получили дипломите си за средно образование.

Кандидат-студентите ще имат и повече от един шанс да се явят на препитванията за ВУЗ. В УНСС всеки месец ще тече електронен тест, през който ще минават всички желаещи. Според избраното направление те попълват и допълнителен модул - по чужд език, география или математика. Подобна е ситуацията и в Нов български университет, където входният изпит също проверява базовата подготовка по всички изучавани в гимназията предмети.

В Софийския университет ще има по един изпит в най-популярните направления - математика, български език, история, биология, журналистика. От Алма матер уточниха, че за несправилите се по време на пролетната сесия ще има и втори шанс през лятото. При класирането и трите университета ще вземат предвид най-високата оценка на всеки кандидат, увериха от администрациите.

Около 7000 бяха свободните места в родните висши училища дори след третото класиране миналата година. В последните випуски дванадесетокласници не надвишават 65 000 тийнейджъри. По неофициална статистика най-малко 10 000 от тях заминават да следват в чужбина. Отделно има и немалък брой младежи, които се хващат на работа и не продължават образованието си. Това означава, че за всеки от общо 51 български вуза на практика остават средно под 1000 кандидати. Засилена остава конкуренцията за специалности като право, медицина, бизнес, журналистика.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини