От х:

Днес в x:

Хиляди изпратиха Гого със “Сбогом, приятелю”

Хиляди познати и непознати се събраха днес на бургаските гробища, за да изпратят в последния му земен път фронтмена на група „Тоника“ Георги Найденов - Гого. По желание на близките на любимия на няколко поколения певец песента „Бургаски вечери“ е избрана за надгробен реквием на Гого.
Под звуците на песента, която от 6 години е официален химн на Бургас в траурната зала на гробищният парк присъстващите се прощаваха с изпълнителя. Семейството на певеца решило Гого да бъде изпратен с тази песен, защото докато бил жив той казвал, че ще е пее винаги, когато може. Заради многото хора, пожелали да си свезат последно сбогом, поклонението беше удължено. Приятели отнесоха на ръце отрупания с цветя кочвег на Гого Найденов до гроба му. Като почетен гражданин на Бургас Гого беше положен на една от централните алеи в гробищният парк.

С Гого се простиха кметът на Бургас Димитър Николов и на Айтос Васил Едрев, зам. кметове Йорданка Ананиева Красимир Стойчев, сред присъстващите бяха Тони Димитрова, Орлин Горанов, приятели на Найденов от първите му певчески години, колегите му от периода на „Тоника“...

"Познавахме се с Гого от 40 години и всяка среща с него беше празник", каза Орлин Горанов. "Когато си отиде един прекрасен и ценен човек, думите не са достатъчни. Гого беше голяма работа. Имам палитра от ярки спомени с него и всичките са само хубави. Много сме се смяли и сме се забавлявали на концерти. Аз съм много щастлива, че той беше един от ярките лъчи в живота ми", сподели през сълзи Тони Димитрова. "Беше и си остава прекрасен човек. Гого беше нещо много важно, той бе едновременно и двигател и коректив", добави Асен Масларски. "Работеше за всички и много го обичахме", каза Красимир Гюлмезов. „Той бе един очарователен и добър човек, заяви един от близките му приятели, общинският съветник от Бургас Георги Манев. "Приятел, с когото се разделяме физически, но не и духовно. Той до последния си момент остана с хубавата си усмивка и сега ни гледа от високо", добави Манев.

С песента, която бе написана за мен, "Сбогом приятелю" днес го изпращаме", разказа Иван Даракчиев, един от гласовете на група "Корали", от която част е бил и Гого.

"Аз бях първият, който напусна групата, защото ме приеха студент. Другите останаха в Бургас и това беше първата раздяла. Тогава Тошко написа текста, Иван Коларов, който отдавна ни напусна, написа музиката и вечерта ме изпратиха с тая песен. Сега ние изпращаме Гого с нея", сподели Иван Даракичев. 50 години бяхме заедно, никога не съм го видял намръщен и сърдит на някого, спомня си Даракчиев и добавя, че всички ще го запомнят с усмивката и добротата му. Даракчиев беше човекът, който помогна на повецът да отиде на консултация в клиника в Белгия.

Бизнесменът Тома Томов, който заедно с Гого създава през 60-те години ученическата група "Счупените епруветки", сподели, че всички мелодии на телефона му са с песните на Найденов.

"На едни е "Сбогом, приятелю", на други – "Бургаски вечери". Ние ще пеем и ще плачем, друго не ни остана", каза Томов. Той бе инициатор две безименни улички в северната търговска зона в Бургас да бъдат кръстени "Тоника" и „Корали“ . След като предложението му беше прието от общинския съвет, Томов сам постави табелите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини