От х:

Днес в x:

Заснеха духове във великотърновска църква

Охранителните камери в църквата Свети 40 мъченици във Велико Търново са заснели необясними сферични явления, за които местните смятат, че са духовете на починалите български царе. За появата на феномените в храма беше съобщено от директора на историческия музей Иван Църов.По негови думи вече почти 1 месец около гробовете на българските царе се появяват мистериозни светлини и сфери.
Засега обаче тайнствените светлини не могат да се засекат от посетители на храма. Всеки път, когато в храма влезе човек, сферите изчезват и от камерите за видеонаблюдение.Но според местните веднага щом църквата се изпразнила, духовете се появявали.Охранителните камери в предверието на храма, които се намират около гроба на цар Калоян, също за заснели тайнствени кръгове.
Църквата Свети 40 мъченици е третият по посещаемост исторически обект във Велико Търново. В самото предверие на храма е разположен Пантеона на българските царе.
Екскурзоводът Румяна Павлова разказва, че по време на дежурствата си е забелязала странни явления, които са обикаляли колоните на църквата.
Легендите за великотърновската църква тръгват още от Средновековието, но най-интересните истории са свързани с преобразуването на християнския храм в джамия през XVII и XVIII век.Легендите разказват, че минарето на тази джамия е било събаряно много пъти от различни природни бедствия.
В тези бедствия българският народ, който се е намирал под тежко турско робство, е припознавал духа на българския цар Иван-Асен II, който със своя меч е разрушавал минарето.Според историческите хроники именно Иван-Асен II е владетелят, който е наредил постояването на църквата Свети 40 мъченици.
Друга легенда разказва за появата на призрачна девойка със златни коси, която излизала от олтара и се разхождала в храма след залез Слънце.
Първата поява на този мистериозен дух е станала на 9 март – официалният празник на църквата, свързан с 40–те мъченици.
Новопоявяващите се загадъчни сфери препращат към едно старо предсказание на баба Ванга, в което пророчицата е казала, че България ще се вдигне, когато се вдигнат 40-те мъченици.

Източник: http://sanovnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини