От х:

Днес в x:

Почина Гого от “Тоника”

Певецът Георги Найденов – Гого от Фамилия „Тоника" е починал тази нощ, съобщи бТВ.64-годишният музикант се бореше с тежко заболяване, като състоянието му се влоши преди година и половина заради погрешно поставена диагноза „латерална миотрофична склероза". Гого опита лечение в Европа и Китай, но без успех. В последствие се оказа, че всъщност страда от лаймска болест.

През последните месеци Гого и съпругата му Eва се бяха усамотили в къщата им в Айтос. Въпреки че те избягваха да занимават бургазлии със своите проблеми, многобройните им приятели се интересуваха от състоянието на Гого и се опитваха да помогнат, както могат.

Неотлъчно до двамата беше техният син Димитър със своето семейство. През пролетта на миналата година Димитър призна: „Баща ми си отива. Най-ужасяващото е, че той е наясно със своето състояние. Болестта засяга мускулите му, но не ума, интелекта и представите му за света".

Сред най-близките приятели на Гого до последно остана и Тони Димитрова. Бургаската Бони Тейлър се запознала с Гого и Ева 1995 година, когато стартира кариерата й в поп музиката. Басът на Тоника я нарича „Любимата ми Антоанета". Неслучайно страхотната певица изплака в „Усещена за жена" по ТВ 7: „Това ще е най-тъжният рожден ден в живота ми". Тони днес трябваше да празнува в София.

Георги Найденов - Гого е роден в Бургас на 6 август 1949 г. и е почетен гражданин на града. Цялата му творческа биография е свързана с българската музика. Като част от вокалната група "Корали" създава музикалния символ на Бургас "Бургаски вечери".

През 1971 г. заедно със съпругата си Ева, Анастасия Бинчева и Хари Шерикян образуват вокалния квартет "Тоника". През 1975 г. е издаден първият албум на групата. През 1977 г. песента "Нека да е лято" печели втора награда на фестивала "Златният Орфей".

Година по-късно с песента "Интимно" печелят първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен. Следват множество други награди от международни и български фестивали.

През пролетта на 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата "Домино". Най-големият успех на групата е на фестивала в Сопот, Полша, през 1985 г. - втора награда от конкурса "Кехлибареният славей".

През септември 1994 г. съставите "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино" се обединяват и създават общата формация "Фамилия Тоника", допълва Дарик.

Поклон пред паметта му!

 

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини